«Υποψήφια προϊόντα Δυτικής Ελλάδας ως προτεινόμενα για αναγνώριση τύπου "ΠΓΕ" ή τύπου "ΠΟΠ" από την Ε.Ε.»

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ένταξη νέων προϊόντων στη βάση δεδομένων «DOOR», της Ε.Ε.

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση  σχετικά με το θέμα «Υποψήφια προϊόντα Δυτικής Ελλάδας ως προτεινόμενα για αναγνώριση τύπου "ΠΓΕ" ή τύπου "ΠΟΠ" από την Ε.Ε.». Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση: 

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες της Π.Ε. Ηλείας και σύμφωνα με δημοσίευμα του διαδικτύου, της 22ης Δεκεμβρίου 2020 (//www.agro24.gr/agrotika/proionta/poia-einai-ta-proionta-gia-ta-opoia-i-perifereia-dytikis-elladas-etoimazei-fakelo), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ετοιμάζει φάκελο αναγνώρισης προϊόντων ως «ΠΟΠ/ΠΓΕ». Σε δύο κατηγορίες χωρίστηκαν τα υποψήφια προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, όσον αφορά στη διαδικασία εξέτασης και σύνταξης φακέλου αναγνώρισης ως «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» («ΠΓΕ») ή «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» («ΠΟΠ») από την Ευρωπαϊκή Ένωση: α) προϊόντα που θα διερευνηθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στα μητρώα ποιότητας και για όσα αξιολογηθούν θετικά θα υποβληθούν σχετικοί φάκελοι και τα οποία είναι: Ιχθυαλιεύματα Αιτωλοακαρνανίας, Παστή λίγδα Μεσολογγίου, Γραβιέρα Αμφιλοχίας, Μαλαγουζιά Αιτωλ/νίας, Κατσικάκι Ερυμάνθου, Αρνάκι Ξηρομέρου, Παστό χοιρινό Ηλείας, Καλυβιώτικο κρεμμύδι Ηλείας, Τυρί Τσαλαφούτι Αιτωλ/νίας, β) προϊόντα για υποβολή φακέλου προς πιστοποίηση, τα οποία είναι: Πατάτα Αχαΐας και Ηλείας, Φράουλα Ηλείας, Καρπούζι Ηλείας, Χονδροελιά Αγρινίου, Ελαιόλαδο Αχαΐας, Ελαιόλαδο Ηλείας, Ελαιόλαδο Αιτωλ/νίας. Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει εδαφοκλιματολογικές συνθήκες τέτοιες, που καθιστούν τα προαναφερόμενα προϊόντα μοναδικά, χρήζει ανάγκη καταχώρησης με περισσότερα προϊόντα ο αγροδιατροφικός πλούτος της Δυτικής Ελλάδας, ως τύπου «ΠΟΠ/ΠγΕ» ή στη βάση δεδομένων «DOOR», της Ε.Ε.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ένταξη νέων προϊόντων στη βάση δεδομένων «DOOR», της Ε.Ε. να δρομολογηθεί και να υποστηριχτεί με τον πλέον εμπεριστατωμένο και πειστικό τρόπο, έτσι ώστε η εξέλιξη αυτή να συνεισφέρει στην αγροτική επιχειρηματικότητα και την τοπική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας;