Τα φωτοβολταϊκά απειλούν την κτηνοτροφία

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων και όχι μόνο, διότι μεγάλες εταιρείες εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών προσφέρουν παχυλά ενοίκια για να ενοικιάσουν δημοτικές εκτάσεις.

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τους Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης σχετικά με το θέμα «Τα φωτοβολταϊκά απειλούν την κτηνοτροφία». Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων και όχι μόνο, διότι μεγάλες εταιρείες εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών προσφέρουν παχυλά ενοίκια για να ενοικιάσουν δημοτικές εκτάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται, εδώ και δεκαετίες, ως βοσκότοποι από κτηνοτρόφους. Οι εκτάσεις αυτές, εκτός του ότι προσφέρουν βοσκή στα κοπάδια των κτηνοτρόφων, τις περισσότερες φορές, δηλώνονται και στον «ΟΣΔΕ» ως βοσκοτόπια και χιλιάδες παραγωγοί, που πληρώνουν ενοίκιο στους Δήμους ή στην εκάστοτε Περιφέρεια, λαμβάνουν εξ’ αυτών επιδοτήσεις. Χαρακτηριστική των όσων προαναφέραμε είναι η περίπτωση μιας σχετικής έκτασης στον Δήμο Ελασσόνας του νομού της Λάρισας, στην θέση Αετοράχη, όπως, επίσης, άλλης σχετικής στο νομό Δράμας, στις παρυφές της οροσειράς του Φαλακρού και του Μενοικίου, όπως και άλλης όμοιας περίπτωσης στο νομό Σερρών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να μεριμνήσετε άμεσα για το μείζον ως άνω πρόβλημα του κτηνοτροφικού κόσμου, καθώς, όπως ισχυρίζονται οι κτηνοτρόφοι, δεν είναι θεμιτό να συνορεύουν εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών με τις στάνες κτηνοτρόφων, με όποιες συνέπειες μπορεί να επιφέρει το τελευταίο γεγονός για τα ζώα των κτηνοτρόφων;