Πρόεδρος Α.Σ. Βέροιας κατά ΕΘΕΑΣ για τον ΟΣΔΕ

Κατά της ΕΘΕΑΣ για το ζήτημα του ΟΣΔΕ φέρεται ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας, Στέφανος Νταούκας μέσω επιστολής του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «διάβασα το δελτίο τύπου της ΕΘΕΑΣ με μεγάλη έκπληξη κ αγανάκτηση» προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι «Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ ειδικά τώρα που είμαστε στην αρχή μια νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δεν είναι ένα πεδίο επαγγελματικών αντιπαραθέσεων και σύγκρουσης συμφερόντων και δεν θα έπρεπε να είναι».

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Νταούκα στον ΥΠΑΑΤ

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Οφείλω να ομολογήσω ότι διάβασα το δελτίο τύπου της ΕΘΕΑΣ με μεγάλη έκπληξη κ αγανάκτηση. Μας παρουσιάζεται μια κατάσταση η οποία ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα και απορώ πως η ηγεσία του συνεταιριστικού φορέα μπορεί να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με τέτοιο τρόπο. 

Ως Πρόεδρος λοιπόν του Συνεταιρισμού Επισκοπής και ως Διευθυντής ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής δηλώσεων της χώρας οφείλω να επισημάνω ότι καμία ανησυχία δεν υπάρχει στους παραγωγούς για τις εξαγγελίες του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και της τεχνολογικής εξέλιξης του οργανισμού. Το αντίθετο θα έλεγα, έχοντας ζήσει μια κατάσταση με πολλές δυσκολίες και ανορθογραφίες το 2022, το άνοιγμα του ανταγωνισμού στα πλαίσια των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μας βρίσκει υπέρμαχους ώστε να μπορούμε εμείς να επιλέξουμε με ποιο τρόπο θα κάνουμε το δουλειά μας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά προστατεύοντας τα συμφέροντα των παραγωγών μας. 

Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ ειδικά τώρα που είμαστε στην αρχή μια νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δεν είναι ένα πεδίο επαγγελματικών αντιπαραθέσεων και σύγκρουσης συμφερόντων και δεν θα έπρεπε να είναι. Οι παραγωγοί από το 2014 και μετά έχουν πάντα την δυνατότητα να υποβάλλουν την δήλωση τους από μόνοι τους δωρεάν χωρίς καμία χρέωση και αυτό ούτε φέτος αλλάζει. 

Αυτό είναι δεδομένο άλλα η πραγματικότητα λέει ότι η απόλυτη πλειοψηφία επιλέγει να υποβάλλει τις δηλώσεις τους μέσω του δικτύου των ΚΥΔ, όπου βέβαια εκεί ο παραγωγός καταβάλει το αντίτιμο που πρέπει για τις υπηρεσίες που του παρέχονται και σίγουρα αυτό δεν είναι μια υπηρεσία που δίνεται δωρεάν από κανένα ΚΥΔ στη χώρα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνεται αυτό αφού στελέχη των ΚΥΔ με μεγάλη εμπειρία απασχολούνται σε αυτό το έργο και καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν με το μέγιστο επαγγελματισμό χιλιάδες παραγωγούς μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Οποιαδήποτε τεχνολογική λύση θα μπορούσε να μας διευκολύνει ώστε να φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο με μεγαλύτερη ευκολία και αξιοπιστία είναι καλοδεχούμενη και αναγκαία. 

Αυτό βέβαια διαφέρει αρκετά από την ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ που τονίζει σε αρκετά σημεία ότι η δήλωση είναι δωρεάν για τους παραγωγούς και αυτό τους επιφέρει σύγχυση καθώς απευθύνονται σε εμάς και ζητούν να παράσχουμε υπηρεσίες δωρεάν. 

Σας παρακαλούμε λοιπόν να ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα της αγροτικής παραγωγής (λειτουργία τραπεζικού συστήματος, αύξηση κόστους παραγωγής, καταστροφές από καιρικά φαινόμενα κτλ.) και να σταματήσετε να εξυπηρετείτε μικρό συμφέροντα επιτήδειων που αποδείχθηκαν πέρσι ότι είναι ανίκανοι να φέρουν εις πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Α.Σ. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΝΤΑΟΥΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις