Εκτατική Κτηνοτροφία: Κράτος εν κράτει τα δασαρχεία

Εντελώς απροστάτευτος είναι ο κτηνοτρόφος, σε μια περίοδο όπου οι τιμές γάλακτος μειώνονται τη στιγμή που οι γαλακτοβιομηχανίες αυξάνουν τα έσοδά τους από τις αυξημένες τιμές πώλησης των προϊόντων τους.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση τους κόστους για την αγορά ζωοτροφών δημιουργώντας έτσι έναν «επιπλέον» πονοκέφαλο στους κτηνοτρόφους.

Και ενώ τουλάχιστον αυτό θα μπορούσε να λυθεί χωρίς κανένα κόστος για το κράτος, αυτό έρχεται και κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με καταγγελίες από κτηνοτροφικούς συλλόγους της Θεσσαλίας, δασαρχεία της περιοχής δεν αφήνουν τους επαγγελματίες κτηνοτρόφους να εγκαταστήσουν ηλεκτροφόρο κορδόνι, με το οποίο οροθετείται η περιοχή που μπορεί να δραστηριοποιηθεί η εκτατική κτηνοτροφία

«Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα όσον αφορά την εκτατική κτηνοτροφία, σε ποιο μέρος μπορείς να βόσκεις το κοπάδι σου» ανέφερε στο Agrocapital κτηνοτρόφος από την περιοχή των Τρικάλων. 

Η οριοθέτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, γίνεται με τη χρήση του ηλεκτροφόρου κορδονιού. Στην Ελλάδα όμως, τα δασαρχεία δεν επιτρέπουν την εγκατάστασή τους, δημιουργώντας έτσι προβληματισμό στον κτηνοτροφικό κλάδο για τις αιτίες πίσω από αυτή την απόφαση. 

Η εν λόγω μέθοδος όπως ανέφεραν «δεν παρεμβαίνει στο δάσος, είναι εύκολη, η τοποθέτηση δεν είναι μόνιμη και γίνεται στα διοικητικά όρια του κάθε χωριού. Γίνεται από τον κτηνοτρόφο για να μπορεί να βόσκει τα ζώα του.

Παράλληλα βοηθάει και στην ευζωία των ζώων. «Είναι άλλο να μπορεί το πρόβατο να βόσκει ελεύθερο, 24 ώρες το 24ωρο και άλλο μαζί με το βοσκό, για 5-6 ώρες τη μέρα».

Μάλιστα, όπως τόνισαν στο Agrocapital, σε επικοινωνία που είχαν με την Περιφέρεια Θεσσαλίας συμφώνησαν ότι το εν λόγω μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση «αλλά τα δασαρχεία δεν συμφωνούν». 

Εκτός ότι θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να μειώσουν τα έξοδά τους, εν μέσω αύξησης του συνολικού κόστους παραγωγής, θα βάλει και ένα «τέλος» σε όσους όλο το προηγούμενο διάστημα «παραβίαζαν» τα όρια άλλων διοικητικών ορίων, κλέβοντας έτσι βοσκήσιμες εκτάσεις από άλλους κτηνοτρόφους.

Περιλαμβανόταν στα Σχέδια Βελτίωσης

Το εν λόγω μέτρο είχε περιληφθεί στα Σχέδια Βελτίωσης το 2013 και το 2015. Κατά την πρώτη χρονιά η επιδότηση που θα λάμβαναν οι κτηνοτρόφοι για την εγκατάσταση ηλεκτροφόρου κορδονιού έφτανε το 80%, ενώ τη δεύτερη, λόγω της μη απορροφητικότητας του μέτρο, η επιδότηση έφτανε το 100%. Παρόλα αυτά το μέτρο πάλι δεν προχώρησε.

«Κανονικά τα δασαρχεία θα έπρεπε να έχουν ποινές γιατί εμποδίζουν την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων» είπαν στο Agrocapital κτηνοτρόφοι τονίζοντας «Ο δασάρχης μεταξύ άλλων εμποδίζει τη εισροή χρημάτων, εμποδίζει τη χώρα να έχει έσοδα και τον κτηνοτρόφο να αναπτυχθεί, να λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια και το κράτος επιπλέον έσοδα».

Για το εν λόγω μέτρο υπάρχει ενδιαφέρον από όλους τους κτηνοτρόφους της χώρας.

«Στην Ελλάδα έχουν περί τις 70.000 εκμεταλλεύσεις εκτατικής κτηνοτροφίας. Φανταστείτε, ότι ο κάθε βοσκός πληρώνει περίπου 10.000 ευρώ ετησίως. Εάν αυτό το μέτρο είχε υλοποιηθεί, τα κοπάδια θα βοσκούσαν ελεύθερα και δεν θα χρειαζόντουσαν βοσκοί. Αυτό σημαίνει ότι θα έμεναν στις τσέπες των κτηνοτρόφων κοντά στο 700 εκατομμύρια. ευρώ».

Και καταλήγουν «τώρα αυτά τα χρήματα φεύγουν από τη χώρα κάθε χρόνο για άλλα κράτη, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των βοσκών είναι αλλοδαποί».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις