Γάλα: Πέφτει η τιμή στον κτηνοτρόφο όταν οι γαλακτοβιομηχανίες αυξάνουν τα κέρδη τους

Στάσιμη παραμένει η κατάσταση σε ότι αφορά την εγχώρια αγορά γάλακτος αλλά μόνο για την πλευρά του παραγωγού. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με στοιχεία, η μέση τιμή γάλακτος σήμερα διαμορφώνεται κατά μέσο όρο 1,50-1,55 ευρώ το λίτρο όταν το ίδιο διάστημα του 2022 η μέση τιμή για τον παραγωγό έφτανε το 1,65  ευρώ το λίτρο.

Μιλώντας στο Agrocapital κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα σημείωσαν ότι η μοναδική εταιρία που τη φετινή χρονιά έδωσε τιμή που ξεπέρασε το 1,6 ευρώ ανά λίτρο, ήταν η ΜΙΝΕΡΒΑ. 

Το 2019, οι εξαγωγές φέτας ανήλθαν σε 73.465 τόνους, που μεταφράζεται σε 388 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό όταν η τιμή της φέτας ήταν 6,22 ευρώ, έναντι των 15 ευρώ το κιλό ανά μέσο όρο.

Το περασμένο έτος, η Φέτα που έφυγε για τις αγορές του εξωτερικού έφτασε τους 86.835 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 18%, και σε αξία 605,503 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 55%. 

Θετικά είναι τα νέα σε ότι αφορά την μελλοντική τιμή της Φέτας. Σύμφωνα με την εταιρία μετρήσεων, Nielsen η αύξηση των τιμών της φέτας αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς οι παράγοντες που την προκαλούν δεν αναμένεται να υποχωρήσουν.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας, για το 2023 οι Έλληνες μείωσαν την κατανάλωση Φέτας κατά 10% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Ωστόσο για να φτάσει η Φέτα στο τραπέζι τόσο του Έλληνα όσο και του ξένου καταναλωτή, οι γαλακτοβιομηχανίες θα πρέπει  να φροντίζουν και τον κτηνοτρόφου, από τον οποίο παίρνουν και τη πρώτη ύλη.

Μια πρώτη ύλη η οποία είναι γνωστή για την εξαιρετική της ποιότητα και θα πρέπει να πληρώνεται αναλόγως και όχι οι εταιρίες να κοιτάζουν να βγάζουν επιπλέον κέρδος στην πλάτη τους. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις