Εκπτώσεις στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 48 δόσεων

Υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας και απεστάλη στα ασφαλιστικά Ταμεία και στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών η υπουργική απόφαση που προβλέπει αναλυτικά τις εκπτώσεις και τα πρόσθετα ευεργετήματα που παρέχονται στους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στην «παλιά» ρύθμιση των 48 δόσεων.

Η απόφαση προβλέπει έκπτωση στις προσαυξήσεις έως και 100% και μείωση του επιτοκίου στο 4,56% και εκτιμάται ότι αφορά περισσότερους από 15.000 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία, των 48 δόσεων, και μπορούν να επιλέξουν είτε να παραμείνουν σε αυτή είτε να μεταπηδήσουν στη νέα, των έως και 100 δόσεων.

Η υπουργική απόφαση στην πράξη «ξεμπλοκάρει» περίπου 18.000 οφειλέτες, με συνολική οφειλή 205,7 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία των Ταμείων έχουν παραμείνει στην παλαιά ρύθμιση, αφού από τους συνολικά 42.529 που εντάχθηκαν, από τον Μάιο του 2013 και μετά, ενεργοί παραμένουν μόνο οι 17.854.

Η υπουργική απόφαση καθορίζει τις νέες εκπτώσεις και τα πρόσθετα ευεργετήματα που παρέχονται στους οφειλέτες ως επιβράβευση στο γεγονός ότι έσπευσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την «παλαιά» ρύθμιση.

Δίνει δε τη δυνατότητα στους οφειλέτες είτε να παραμείνουν στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» του ν. 4152/2013, υπό την προϋπόθεση ότι η ρύθμισή τους είναι ενεργή είτε να μεταφερθούν στη νέα. Και στις δύο περιπτώσεις, προβλέπονται πρόσθετα οφέλη, ως επιβράβευση στην αρχική ένταξή τους.

Πηγή: kathimerini.gr