Βενεζουέλα: Νέο χαμηλό για τις εξαγωγές πετρελαίου τον Οκτώβριο

Νέο ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας μειώθηκαν τον Οκτώβριο, αγγίζοντας το ιστορικό χαμηλό των 359.000 βαρελιών ημερησίως (bpd), καθώς οι περισσότεροι πελάτες της κρατικής PDVSA διέκοψαν τις συναλλαγές με την εταιρεία, για να τηρήσουν την προθεσμία που τέθηκε από τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν μια προθεσμία μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για τους μακροχρόνιους πελάτες της PDVSA – συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής Eni, της ισπανικής Repsol και της ινδικής Reliance Industries- για διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου σύμφωνα με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Καμία από αυτές τις εταιρείες δεν φόρτωσε αργό πετρέλαιο Βενεζουέλας τον Οκτώβριο, συρρικνώνοντας το χαρτοφυλάκιο πελατών της PDVSA, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας τα οποία είδε το Reuters, καθώς και σύμφωνα με τα δεδομένα της Refinitiv Eikon.

Συνολικά, 26 πλοία έπλευσαν από τη χώρα τον περασμένο μήνα και εξήχθησαν 359.000 bpd, ο χαμηλότερος μηνιαίος μέσος όρος από τις αρχές του 1943, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου πετρελαίου της Βενεζουέλας. Ο κύριος προορισμός για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας τον Οκτώβριο ήταν η Ασία, με περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών, ακολουθούμενη από την Κούβα με περίπου 104.000 bpd.

Σημειώνεται ότι εξαγωγές της Βενεζουέλας είναι πλέον όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν, δεδομένου ότι ένα αυξανόμενο τμήμα των αποστολών πετρελαίου γίνεται ship to ship και όχι από λιμάνια της PDVSA. Μάλιστα, τον Οκτώβριο, η PDVSA εγκαινίασε ένα νέο σημείο για τη μεταφορά αργού πετρελαίου μεταξύ δεξαμενόπλοιων κοντά στο νησί La Borracha στα ανατολικά παράλια της χώρας.

ΠΗΓΗ