Εχθροί και ασθένειες σε Μηλιά –Αχλαδιά - Kαρυδιά

Στις ορεινές περιοχές η 1η πτήση ξεκίνησε.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ : (Carpocapsa pomonella) ΜηλιάΑχλαδιά - Kαρυδιά

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις : Στις ορεινές περιοχές η 1η πτήση ξεκίνησε :

- Στην 1η πτήση ωοτοκεί σε φύλλα και καρπούς. - Τα νεαρό καρπίδιο στα μήλα είναι ευαίσθητο για προσβολή όταν φτάνει σε διάμετρο τα 2 εκ. και αρχίζει να χάνει το χνούδι του.

Οδηγίες :

- Ενδεικτικοί χρόνοι έναρξης αντιμετώπισης :

 Ορεινές περιοχές : 13 – 21 Μαΐου

 Προσαρμόστε την ημερομηνία αντιμετώπισης με βάση το υψόμετρο : στη Δαμάστα και πριν το Λιβάδι στις πρώτες συνιστώμενες ημέρες ενώ στα οροπέδια Λασιθίου, Λιβάδι Κρουσώνα προς τις τελευταίες.

- Να γίνεται καλή διαβροχή σε καρπούς και φύλλωμα.

ΣΕΖΙΑ : (Sesia myopiformis) (Μηλιά)

Γενικές πληροφορίες : Ξυλοφάγο έντομο που ωοτοκεί στους κορμούς και στους βραχίονες, κατά προτίμηση σε σχισμές, έλκη, τομές. Οι ωοτοκίες ξεκινούν αυτή την περίοδο και διαρκούν συνήθως μέχρι και τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο. Οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στο φλοιό, αναπτύσσονται στο ξύλο, παραμένοντας εκεί 1-2 έτη μέχρι την μεταμόρφωσή τους σε πεταλούδες.

Οδηγίες : - Συνιστάται κατά την περίοδο ωοτοκιών - εκκολάψεων των προνυμφών να προστατεύονται κατά διαστήματα οι κορμοί και οι βραχίονες με κατευθυνόμενο ψεκασμό και καλή διαβροχή. - Το ασβέστωμα των κορμών και των βραχιόνων δρα απωθητικά στην εναπόθεση αυγών. Εφαρμόζεται μόνο σε δέντρα με ξυλοποιημένο κορμό (ηλικίας άνω των δύο ετών).

Cacopsylla pyri Αχλαδιά

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις : Στο οροπέδιο Λιβάδι Κρουσώνα, την περίοδο αυτή, συνυπάρχουν ακμαία της ανοιξιάτικης πτήσης, αυγά και προνύμφες.

Οδηγίες αντιμετώπισης :

 Συνιστάται να γίνει έλεγχος για την παρουσία αυγών - προνυμφών στη νέα βλάστηση (πάνω και κάτω πλευρά των φύλλων). Ελέγχονται είκοσι (20) δέντρα → ένας ετήσιος βλαστός 30-50 εκ. ανά δέντρο. Εάν στους είκοσι (20) βλαστούς διαπιστώνεται συνολικά η παρουσία περισσοτέρων των τεσσάρων (4) προνυμφών να γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με την καρπόκαψα.

 Η ισορροπημένη λίπανση – θρέψη - άρδευση περιορίζει την έντονη τρυφερή βλάστηση η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της ψύλλας.

Ω Ι Δ Ι Ο : (Oidium farinosum) - (Μηλιά)

Γενικές πληροφορίες : - Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ασθένεια. - Οι νεαροί καρποί και η τρυφερή βλάστηση είναι ιδιαίτερα ευπαθείς.

Οδηγίες : - Στις μηλιές συνιστάται να γίνει αντιμετώπιση. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την καρπόκαψα.

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ : (Venturia inaequalis)-(Μηλιά) (Venturia pirina)-(Αχλαδιά)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις: - Οι χαμηλές ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις δεν ευνόησαν τον μύκητα. Τα συμπτώματα του μύκητα προς το παρόν περιορίζονται κυρίως σε αχλαδιές. Οδηγίες : - Απουσία νέων βροχοπτώσεων ανάγκη προστασίας έχουν οι καλλιέργειες που έχουν εμφανίσει ήδη συμπτώματα και μόνο σε περιόδους που σημειώνονται συνεχείς και έντονες δροσιές.