Την ακτινοβόληση στον βόειο κιμά ετοιμάζεται να επιτρέψει ο Καναδάς

Στο πλήθος των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου για τις οποίες γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ χωρών, μία ειδική πλευρά είναι το κατά πόσον μπορούν να γίνονται αποδεκτές οι διαφορετικές προδιαγραφές παραγωγής που ισχύουν και εφαρμόζονται σε κάθε χώρα. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι στην εποχή μας πιο σύνηθες να χαμηλώνει τα στάνταρ παρά να τα αυξάνει: γιατί το ελεύθερο εμπόριο δεν μπορεί να περιορίζεται από τις προδιαγραφές της εκάστοτε χώρας. Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες –αν όχι όλες οι– χώρες χρησιμοποιούν τις προδιαγραφές (π.χ. υγειονομικές) ως πρόσχημα για να εφαρμόσουν εθνικό προστατευτισμό – προκαλώντας έτσι την οργή των οπαδών του ελεύθερου εμπορίου.

Και στο σημείο αυτό αρχίζουν τα δύσκολα: Τα στάνταρ των ΗΠΑ ή τα στάνταρ της Ε.Ε. είναι πιο ασφαλή; Τα στάνταρ του Καναδά ή τα στάνταρ της Ε.Ε. παράγουν ποιοτικά τρόφιμα; Και ποιο αποτέλεσμα θα έχει αν τα στάνταρ της μιας ή της άλλης χώρας δημιουργούν λιγότερο ποιοτικά αλλά πιο φθηνά τρόφιμα; Και, εφόσον το εμπόριο –πρέπει να– είναι ελεύθερο, τα φθηνά ή τα ποιοτικά είναι αυτά που κυρίως θα διατρέφουν τον γενικό πληθυσμό;

Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις δίνει για άλλη μια φορά η είδηση που προέρχεται από τον Καναδά και αναφέρει ότι οι Αρχές της χώρας αυτής κινούνται προς την κατεύθυνση να επιτρέψουν την ακτινοβόληση του βόειου κιμά, αφού διαπίστωσαν ότι «η επεξεργασία του κιμά με ακτινοβολία είναι ασφαλής για την κατανάλωση και διατηρεί τη θρεπτική αξία, τη γεύση, την υφή και την εμφάνισή του». Η πρόταση των καναδικών Αρχών είναι να επιτρέψουν την ακτινοβόληση φρέσκου και κατεψυγμένου κιμά για να μειωθεί το επίπεδο των βλαβερών βακτηρίων και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να τίθεται η κατάλληλη σήμανση στη συσκευασία του προϊόντος. Ούτως ή άλλως, πάντως, στον Καναδά ο δρόμος είναι ανοιχτός για την ακτινοβόληση του κιμά, καθώς η πρακτική αυτή είναι ήδη επιτρεπόμενη για προϊόντα όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια, σιτάρι, αλεύρι, μπαχαρικά και αφυδατωμένα καρυκεύματα.

Στις ΗΠΑ, η ακτινοβολία τροφίμων έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στο κόκκινο κρέας, ειδικά στον κιμά, για να μειώσει τη μόλυνση με Ε. Coli 0157:H7

Στην Ευρώπη υπάρχει πρόβλεψη (Οδηγία 1999/2/ΕΚ) για τρόφιμα και συστατικά τροφίμων που υφίστανται ιονίζουσα ακτινοβολία και μέχρι σήμερα, η κατηγορία «αποξηραμένα βότανα, καρυκεύματα και αρτύματα από λαχανικά» έχουν περιληφθεί στον κατάλογο τροφίμων που μπορούν να ακτινοβοληθούν, ενώ έχουν προταθεί για να μπουν στον κατάλογο και άλλες κατηγορίες τροφίμων.

Ενημερωτικά, πρέπει να σημειωθεί ότι η ακτινοβόληση τροφίμων περιλαμβάνει την έκθεση των τροφίμων σε ενέργεια από πηγές όπως οι ακτίνες γ, οι ακτίνες X ή οι δέσμες ηλεκτρονίων. Ο σκοπός της πρακτικής αυτής είναι να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια και μικροοργανισμούς, ενώ στα αποτελέσματά της συμπεριλαμβάνονται η καθυστέρηση της ωρίμανσης και της βλάστησης στα τρόφιμα, προκειμένου να μεγαλώσει η διάρκεια ζωής του προϊόντος. Ειδικοί σημειώνουν πάντως σχετικά, ότι τα εντομοπαράσιτα θανατώνονται γρήγορα με μικρές δόσεις ακτινοβολίας, για τα βακτήρια χρειάζονται πιο μεγάλες δόσεις, για τους ιούς ακόμη μεγαλύτερες, ενώ για τα prion σωματίδια (που συνδέονται με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών) απαιτούνται πολύ υψηλές δόσεις. Την ίδια στιγμή, σημειώνουν ότι με την ιονίζουσα ακτινοβολία χάνεται ούτως ή άλλως μια ποσότητα βιταμινών.

Το θέμα προκαλεί μεγάλες διαμάχες, όπως είναι φυσικό. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα πρέπει να περάσουν πάρα πολλά χρόνια μέχρι η επιστήμη να αποφανθεί για το ασφαλές ή όχι της μεθόδου και για τις συνέπειές της στην υγεία του ανθρώπου. Μέχρι τότε οι διαμάχες θα συνεχίζονται.

meatnews.gr