Ποιές κατηγορίες πούλησαν περισσότερο - Οιχώρες με τις περισσότερες πωλήσεις
Το 2023 η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο πωλήσεων φυτοφαρμάκων από τότε που ξεκίνησε η καταχώριση το 2011, με συνολικά 292.000 τόνους. Αυτό το ποσοστό αντιπροσωπεύει μείωση 9% σε σύγκριση με το 2022 και σωρευτική μείωση 18% με σύγκριση με τα δεδομένα του 2021.
Η μείωση που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια ενισχύει την τάση προς μικρότερη εξάρτηση από τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από τους στόχους βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής και τους αυξανόμενους περιορισμούς στις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες.
Μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, τα best seller
Το 2023, η κατηγορία με τον υψηλότερο όγκο πωλήσεων ήταν τα “μυκητοκτόνα και τα βακτηριοκτόνα”, τα οποία αντιπροσώπευαν το 39% του συνόλου. Ακολουθούσαν τα ζιζανιοκτόνα με 36% και τα εντομοκτόνα και ακαρεοκτόνα με 17%. Αυτές οι τρεις κατηγορίες αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 90% των πωλήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στην κορυφή των πωλήσεων Γαλλία και Ισπανία
Τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% των συνολικών πωλήσεων της Ε.Ε.. Η Γαλλία ήταν η πρώτη με 23%, ακολουθούμενη από τη Ισπανία με 18%, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία κατέγραψαν από 14%. Αυτές οι χώρες συμπίπτουν επίσης με τους κύριους γεωργικούς παραγωγούς στο κοινοτικό μπλόκ.
Ανισότητα μεταξύ των Κρατών Μελών
Μεταξύ 2011-2023, 16 από τα 21 Κράτη Μέλη με διαθέσιμα δεδομένα μείωσαν τον όγκο πωλήσεων στα φυτοφάρμακα. Η Πορτογαλία και η Ιταλία ηγήθηκαν των μειώσεων με πτώση 44% ακολουθούμενες από την Ιρλανδία και τη Σλοβενία, με πτώση 38% η καθεμία.
Αντιθέτως, πέντε χώρες κατέγραψαν αυξήσεις με κυριότερες τη Λετονία (+55%), την Αυστρία (+52%) και τη Λιθουανία (+11%).
Αυτή η απόκλιση υπογραμμίζει τις διαφορετικές εθνικές στρατηγικές για τη διαχείριση της χρήσης φυτοφαρμάκων, καθώς και τους κλιματικούς και αγρονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση για αυτά τα προϊόντα.