Εξαιρετικές προοπτικές για καλαμπόκι και σιτάρι
Ρεκόρ αναμένεται να σημειώσει η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών την περίοδο 2025-26, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC), με τον αραβόσιτο να αποτελεί τον κύριο μοχλό της αύξησης.
Παρότι η συνολική πρόβλεψη για την παραγωγή αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω κατά 1 εκατομμύριο τόνους, εξαιτίας μειώσεων στην παραγωγή κριθαριού και σόργου, η συνολική συγκομιδή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,376 δισεκατομμύρια τόνους, ξεπερνώντας το περσινό ιστορικό υψηλό κατά 2,6%.
Σύμφωνα με την έκθεση του IGC που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουλίου, η αναμενόμενη αύξηση αποδίδεται στις εξαιρετικές προοπτικές για καλαμπόκι και σιτάρι. Η παραγωγή σιταριού προβλέπεται να φτάσει τα 808 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 8 εκατ. τόνων από την προηγούμενη περίοδο, ενώ η παραγωγή αραβοσίτου εκτιμάται να αυξηθεί κατά 48 εκατ. τόνους, αγγίζοντας τα 1,276 δισ. τόνους.
Παράλληλα με την παραγωγή, ανοδικά κινούνται και τα επίπεδα κατανάλωσης. Η IGC προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας χρήσης σιτηρών κατά 2%, με ρεκόρ σε επιμέρους τομείς: τροφή (+13 εκατ. τόνοι), ζωοτροφές (+16 εκατ. τόνοι) και βιομηχανική χρήση (+7 εκατ. τόνοι).
Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας αναμένεται επίσης να ενισχυθεί κατά 1% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 428 εκατ. τόνους, κυρίως χάρη στις εκτιμώμενες αποδόσεις στο νότιο ημισφαίριο. Ωστόσο, το Συμβούλιο επισημαίνει ότι η αυξανόμενη κατανάλωση ενδέχεται να περιορίσει τα διαθέσιμα αποθέματα, ακόμη και για τους βασικούς εξαγωγείς.
Η ζήτηση για εισαγωγές σόγιας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2% το 2025-26, με τις χώρες της Νότιας Αμερικής να ενισχύουν περαιτέρω το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά.
Όσον αφορά το ρύζι, το IGC προβλέπει ελαφρά αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, κυρίως από τις χώρες-κλειδιά στις εξαγωγές. Η κατανάλωση αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά 1%, ενισχυόμενη από τη σταθερά αυξανόμενη ζήτηση στην Ασία και την Αφρική.
Ο Δείκτης Σιτηρών και Ελαιούχων Σπόρων (GOI) του IGC παρουσίασε άνοδο 1% σε μηνιαία βάση, καθώς τα κέρδη στις τιμές FOB για το καλαμπόκι και τη σόγια αντιστάθμισαν τις ήπιες απώλειες σε σιτάρι και ρύζι.
Ωστόσο, σε ετήσια βάση, ο GOI παραμένει μειωμένος κατά 3,4%, με τη σημαντική πτώση των τιμών ρυζιού (-32%) να υπεραντισταθμίζει τις διψήφιες αυξήσεις στις τιμές του καλαμποκιού.