Η Πολωνία να ξεχωρίζει στα μήλα, η Ιταλία στις ντομάτες και τα αχλάδια, και η Ισπανία στα ροδάκινα
Η γεωργική παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψε άνοδο το 2024, με τα λαχανικά να φτάνουν τους 62,2 εκατομμύρια τόνους – αυξημένα κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύει το EuroNews, η Ισπανία αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στην παραγωγή λαχανικών, ενώ η Ιταλία κυριάρχησε στην παραγωγή φρούτων.
Συγκεκριμένα, η Ισπανία παρήγαγε 14,8 εκατ. τόνους λαχανικών, η Ιταλία 13,9 εκατ. τόνους, η Γαλλία 5,8 εκατ. τόνους, η Πολωνία 5,23 εκατ. τόνους και η Ολλανδία 5,1 εκατ. τόνους. Οι πέντε αυτές χώρες κάλυψαν πάνω από το μισό της συνολικής παραγωγής της ΕΕ.
Ανά είδος προϊόντος, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα κρεμμύδια (+11%, 7 εκατ. τόνοι), στα καρότα (+6%, 4,7 εκατ. τόνοι) και στις ντομάτες (+5%, 16,8 εκατ. τόνοι). Η Ιταλία ήταν πρωταθλήτρια στις ντομάτες με 6 εκατ. τόνους, η Γερμανία στα καρότα με 850 χιλ. τόνους, ενώ η Ολλανδία στα κρεμμύδια με 1,8 εκατ. τόνους.
Στον τομέα των φρούτων, μούρων και ξηρών καρπών –εξαιρουμένων των εσπεριδοειδών, των σταφυλιών και των φραουλών– η ΕΕ παρήγαγε 24,3 εκατ. τόνους, αριθμός μειωμένος κατά 2% σε σχέση με το 2023. Η Ιταλία κατέλαβε την πρώτη θέση με 5,4 εκατ. τόνους, ακολούθησε η Ισπανία με 4,3 εκατ. τόνους και η Πολωνία με 4,1 εκατ. τόνους.
Το μήλο παραμένει το πιο δημοφιλές φρούτο της Ευρώπης, με συγκομιδή 11,6 εκατ. τόνων το 2024, εκ των οποίων το 29% προήλθε από την Πολωνία. Η Ιταλία ξεχώρισε στην παραγωγή αχλαδιών (24% της συνολικής παραγωγής), ενώ η Ισπανία ηγήθηκε στα ροδάκινα με ποσοστό 37%.
Η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγες χώρες αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο τους στη διαμόρφωση της αγοράς φρέσκων προϊόντων στην ΕΕ, στηρίζοντας την αυτάρκεια και την εξαγωγική δυναμική του μπλοκ.