Μια αναλυτική ματιά στις νέες ισορροπίες της διεθνούς αγοράς ουρίας, μετά την επανεκκίνηση των κινεζικών εξαγωγών και την κόπωση της ευρωπαϊκής ζήτησης
Η ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα επιτρέψει εκ νέου εξαγωγές ουρίας περίπου 600.000 τόνοι ήρθε στις 13 Νοεμβρίου 2025 σαν μια σπάνια μετατόπιση σε μια αγορά που έχει συνηθίσει να λειτουργεί στη σκιά κινεζικών περιορισμών. Η είδηση προκάλεσε στιγμιαίο θόρυβο στις ασιατικές και μεσανατολικές αγορές, όπου οι συμμετέχοντες γνωρίζουν πόσο συχνά οι κινεζικές αποφάσεις ανατρέπουν προσδοκίες. Ωστόσο, όπως συνέβη και άλλες φορές, η ανησυχία κράτησε ελάχιστα. Η ποσότητα ήταν αρκετή για να δημιουργήσει συζήτηση, όχι όμως για να επιβάλει νέα ισορροπία.
Σχεδόν ταυτόχρονα, η Ινδία προετοιμάζεται για ακόμη έναν μεγάλο διαγωνισμό μέσω της IPL, μια διαδικασία που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, επηρεάζει την παγκόσμια τιμολόγηση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Η αγορά γνωρίζει καλά την ακολουθία των γεγονότων: η ανακοίνωση προθέσεων, η αναθέρμανση των τιμών στην Ανατολή, η σταδιακή ευθυγράμμιση των παραγωγών και η αναμονή για τις τελικές προσφορές. Σε κάθε κύκλο, η Ινδία λειτουργεί ως παγκόσμιος εξισορροπητής· μια χώρα που, με έναν μόνο διαγωνισμό, μπορεί να απορροφήσει μεγάλο μέρος της διαθέσιμης προσφοράς.
Οι τιμές στην περιοχή East of Suez κινήθηκαν άμεσα ανοδικά. Οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής αναθεώρησαν προσφορές προς τα πάνω, η Νοτιοανατολική Ασία επέστρεψε σε θετικό τόνο, ενώ ακόμη και το Ιράν κατέγραψε ενισχυμένες αξίες. Στην FOB China, οι τιμές διαμορφώθηκαν υψηλότερα (+5,5 $/t), επιβεβαιώνοντας ότι, παρά την απόφαση για εξαγωγές, η εγχώρια πολιτική παραμένει συγκρατημένη.
Ουρία Κοκκώδης Χύδην – Εβδομαδιαίες Τιμές
Urea Granular Bulk – Weekly Mid Prices (13/11/2025)
Στην Ευρώπη, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Μετά την έντονη κινητικότητα των προηγούμενων εβδομάδων—εκεί όπου η προοπτική του CBAM ώθησε πολλούς εισαγωγείς σε επιθετικές αγορές—η αγορά δείχνει τώρα κορεσμένη. Αποθήκες γεμάτες, μεταφορικά περιορισμένα και μια γενικευμένη διάθεση αναμονής. Οι τιμές σε κόμβους όπως η FOB Algeria και η FCA French παρουσιάζουν μαλακή διόρθωση, αποτέλεσμα μιας ηπιοποίησης που ακολουθεί συνήθως κάθε περίοδο πανικού.
Στον Ατλαντικό, ο ρυθμός παραμένει βραδύς. Η Βραζιλία, σε μια επαναλαμβανόμενη εικόνα, λειτουργεί ως αγορά χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Οι τιμές εκεί καταγράφουν πτώση –7,5 $/t, όπως και στη FOB Baltic, όπου η προσφορά υπερβαίνει προσωρινά τη ζήτηση. Η FOB NOLA στις ΗΠΑ υποχώρησε ακόμη περισσότερο (–13,2 $/t), σε ένα περιβάλλον όπου η ζήτηση κινείται σταθερά αλλά χωρίς βιασύνη. Για τη Λατινική Αμερική, ο τόνος είναι ήπιος: οι εισαγωγείς συνεχίζουν να απορροφούν φορτία από Νιγηρία και Baltic, χωρίς εντάσεις και υπερβολές.
Μέσα σε αυτές τις αλληλοκαλυπτόμενες κινήσεις, ένα συμπέρασμα επανέρχεται διαρκώς: η αγορά μπορεί να προσαρμόζεται σε κινεζικές ανακοινώσεις και να αποτιμά την ευρωπαϊκή κόπωση, αλλά το βάρος της τελικής ισορροπίας εξακολουθεί να το κρατά το Νέο Δελχί. Ο επερχόμενος διαγωνισμός της Ινδίας θα καθορίσει τον ρυθμό των τιμών για τις επόμενες εβδομάδες, λειτουργώντας σαν μια άτυπη «κεντρική τράπεζα» της παγκόσμιας αγοράς ουρίας.
Καθώς οι traders αναμένουν τα αποτελέσματα, η συναισθηματική θερμοκρασία παραμένει χαμηλή, αλλά η προσοχή υψηλή. Η αγορά δείχνει να έχει συμφιλιωθεί με το παράδοξο: η μεγαλύτερη αγορά λιπασμάτων του κόσμου καθορίζει όχι μόνο την επάρκεια αλλά και τον τόνο των συναλλαγών, με έναν τρόπο που ελάχιστες άλλες χώρες μπορούν να επιβάλουν. Το επόμενο σήμα θα δοθεί από την Ινδία· μέχρι τότε, η διεθνής αγορά παραμένει σε μια σπάνια ηρεμία, γεμάτη όμως αναμονή.