Πατάτα: Η μικρότερη ευρωπαϊκή σοδειά ανοίγει περιθώρια για εισαγωγές από την Ινδία

Άνοδος 37,4% στις ινδικές εξαγωγές κατεψυγμένων και παρασκευασμένων προϊόντων το 2025

Νέες δυνατότητες πωλήσεων κατεψυγμένων προϊόντων πατάτας στην Ευρώπη διαβλέπουν οι Ινδοί εξαγωγείς, καθώς αναμένεται σημαντική υποχώρηση της παραγωγής σε τέσσερις βασικές ευρωπαϊκές χώρες. Η μικρότερη διαθεσιμότητα πρώτης ύλης θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για εισαγόμενες προτηγανισμένες πατάτες και άλλα κατεψυγμένα προϊόντα.

Σύμφωνα με την Ένωση Πατατοπαραγωγών Βορειοδυτικής Ευρώπης, η εμπορεύσιμη παραγωγή σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία προβλέπεται να περιοριστεί το 2026 στους 20,7 εκατ. τόνους, από 27,75 εκατ. τόνους έναν χρόνο νωρίτερα. Η εκτιμώμενη μείωση φτάνει το 25,4% και αφορά τις συγκεκριμένες χώρες, όχι το σύνολο της ΕΕ.

Η εξέλιξη συμπίπτει με την ενίσχυση των ινδικών εξαγωγών στον κλάδο. Το 2025, οι εξαγωγές κατεψυγμένων και παρασκευασμένων προϊόντων πατάτας ανήλθαν σε 279 εκατ. δολάρια, έναντι 203 εκατ. δολαρίων το 2024, καταγράφοντας αύξηση 37,4%. Η συνολική αξία των εξαγωγών πατάτας και μεταποιημένων προϊόντων της, σε έξι βασικές κατηγορίες, διαμορφώθηκε περίπου στα 449,6 εκατ. δολάρια.

Εκπρόσωποι του Global Potato Summit εκτιμούν ότι οι Ινδοί προμηθευτές μπορούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερη παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά, εφόσον ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των αγοραστών για ανταγωνιστικές τιμές, σταθερή ποιότητα και αξιόπιστες παραδόσεις.

Η Ινδία διαθέτει σημαντική παραγωγική βάση για την ανάπτυξη της μεταποίησης. Η παραγωγή πατάτας για την περίοδο 2025/26 προβλέπεται στους 59,89 εκατ. τόνους, έναντι 58,57 εκατ. τόνων την προηγούμενη περίοδο.

Ωστόσο, η αύξηση των εξαγωγών προϋποθέτει περισσότερες ποσότητες από ποικιλίες κατάλληλες για βιομηχανική επεξεργασία. Απαιτούνται επίσης ποιοτικός πατατόσπορος και σύγχρονες υποδομές αποθήκευσης, ώστε οι μεταποιητικές μονάδες να εξασφαλίζουν την αναγκαία πρώτη ύλη.

Το εύρος των ευκαιριών για την Ινδία θα εξαρτηθεί από το τελικό μέγεθος της ευρωπαϊκής συγκομιδής, το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων και τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να καλύψουν τη ζήτηση. Υπό ευνοϊκές συνθήκες, οι ινδικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, ιδιαίτερα στην κατηγορία της κατεψυγμένης προτηγανισμένης πατάτας.