«Το μέλλον της καλλιέργειας βαμβακιού περνά μέσα από τις Ομάδες Παραγωγών»

Η σημασία της συλλογικής δράσης, μέσω των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών στην Καλλιέργεια του Βαμβακιού, βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε με επιτυχία ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγή στο Αμφιθέατρο εκδηλώσεων του ΤΕΙ Λάρισας το Σάββατο 14 Μαρτίου. Κοινός τόπος των εισηγήσεων όλων των ομιλητών ήταν πως το μέλλον της καλλιέργειας του βαμβακιού περνάει μέσα από τις Ομάδες Παραγωγών. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε η πρόταση των Συνεταιρισμού ΘΕΣγη για τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών Βάμβακος.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάρισας κ. Λαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων κ Σούλτης, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Σκάρλος Αθανάσιος και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα κ. Βακάλης.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του ΘΕΣγή κ. Παναγιώτης Καλφούντζος ο οποίος στην ομιλία του τόνισε πως «ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγη πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει την ημερίδα με κεντρικό θέμα το Βαμβάκι καθώς η καλλιέργεια που την τελευταία 20ετία γνωρίσαμε, επενδύσαμε και μάθαμε να ζούμε με αυτή, κινδυνεύει πλέον να χαθεί ή καλύτερα να εγκαταλειφθεί από τους ίδιους τους αγρότες. Η επαφή μας με τους εκκοκκίστες και με την αγορά, μας οδήγησε τον περασμένο Οκτώβριο στο να δημιουργήσουμε μία ομάδα εργασίας η οποία μελέτησε τα προβλήματα των προηγούμενων ετών στο βαμβάκι, τους τρόπους επίτευξης υπεραξίας σε ένα εθνικό προϊόν που είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που το παράγουμε, εξετάσαμε εφαρμογές νέων τεχνικών στην καλλιέργεια με σκοπό την μείωση του κόστους και τέλος την αξιοποίηση ποιοτικών χαρακτηριστικών που μπορεί η αγορά να πληρώσει με σκοπό βέβαια την αύξηση του περιθωρίου κέρδους για τον παραγωγό. Το κυριότερο ίσως συμπέρασμα που βγήκε από τη δουλειά της Ομάδας Εργασίας είναι ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης σε όλα τα μέρη της αλυσίδας της καλλιέργειας (παραγωγή, διαχείριση, μείωση του κόστους, υπεραξία στο προϊόν) τα οποία προκύπτουν και μπορούν να εφαρμοσθούν μόνο μέσα από συλλογικά σχήματα τα οποία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και να τα αξιοποιήσουν στο έπακρο. Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε όλους τους Συναδέλφους αγρότες να συμμετέχουν στην Ομάδα Βάμβακος του ΘΕΣγη τονίζοντας πως το Βαμβάκι δεν είναι μια τελειωμένη υπόθεση και δεν πρέπει να την εκλαμβάνουμε ως τέτοια. Εάν προχωρήσουμε και στο Βαμβάκι με τη λογική της συλλογικής δράσης, της υγιούς συλλογικής δράσης μπορούμε να τα καταφέρουμε και σε αυτή την καλλιέργεια.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Μαλάμης Αντώνης, Σύμβουλος Διοίκησης και Ανάπτυξης του ΘΕΣγη ο οποίος ανέλυσε τις προϋποθέσεις οργάνωσης και λειτουργίας της Ομάδας Παραγωγών Βάμβακος και τα κριτήρια ένταξης για τους ενδιαφερομένους, στη βάση του Θεσμικού Πλαισίου του Ν.4015/ΦΕΚ 210/21.9.2011. Ο κ. Μαλάμης τόνισε πως οι Ομάδες Παραγωγών είναι η απάντηση στο πρόβλημα εμπορίας των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων και της απευθείας διάθεσής τους στην Αγορά.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Δρ Νταράουσε Μωχάμεντ, Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ). Ο κ. Νταράουσε αναφέρθηκε στην έννοια και τις παραμέτρους της ποιότητας του βαμβακιού τονίζοντας πως Όταν δεν υπάρχει σχέδιο και στόχευση, η ποιότητα χάνει ένα μέρος της αξίας της και δεν πληρώνεται όσο πρέπει. Ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορούνε οι αγρότες να επιτύχουν ένα ανταγωνιστικό προϊόν ενώ κατέληξε υποστηρίζοντας πως χωρίς συλλογικά σχήματα και συνεργασία ο παραγωγός θα παραμείνει ο αδύναμος κρίκος σε ένα στρεβλό και αδιέξοδο σύστημα παραγωγής. Οι αγρότες έχουν την επιλογή να αλλάξουνε τη μοίρα τους αρκεί να το αποφασίσουνε. Τέλος ο κ. Γιάννης Μπαράς, Επιστημονικός Υπεύθυνος της εταιρείας ΑΓΡΟΓΝΩΣΗ Ο.Ε ανέλυσε το περιεχόμενο της Επιστημονικής Διαχείρισης της Καλλιέργειας του Βαμβακιού που περιλαμβάνει τις Επιθεωρήσεις των αγρών, τη Διαχείριση της Άρδευσης, τη Διαχείριση Θρέψης της καλλιέργειας, την Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία, τη Ρύθμιση του Μηχανολογικού Εξοπλισμού.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους παρευρισκομένους όπου αναλύθηκαν πολλές πτυχές της δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών Βάμβακος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη.