Η ΕΕ υπόσχεται να καταβάλλει στους παραγωγούς μια ελάχιστη τιμή για το γάλα τους

Τα ανατολικά κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν να στηρίξουν τις πιέσεις της Γαλλίας για προσωρινή αναστολή των κανόνων της εσωτερικής αγοράς για την αντιμετώπιση της γεωργικής κρίσης.

Οι προσπάθειες του Stéphane Le Foll να πείσει την ΕΕ να παρέμβει στην αγροτική κρίση δεν έχει εισακουστεί ιδιαίτερα. Συνεπώς, ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας στράφηκε στην Ανατολή για να βρει στήριξη.

«Συνάντησα τον Σλοβένο συνάδελφό μου στη Λιουμπλιάνα και συμφωνούμε απόλυτα για τη διάγνωση της κατάστασης και τις λύσεις που προτείνονται από τη Γαλλία», δήλωσε στον Τύπο ο υπουργός την Παρασκευή (11 Μαρτίου).

Με την υποστήριξη της Σλοβενίας, ο Le Foll θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης του προς τους ομολόγους του από την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και, ενδεχομένως, την Αυστρία σε μια συνεδρίαση ενόψει του Συμβουλίου Γεωργίας

«Η Σλοβενία έχει δεσμευτεί για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης στις 14 Μαρτίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια ευρεία συναίνεση για τα θέματα αυτά», είπε ο Le Foll.

Οι αγρότες της Βαλλονίας βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση, για να διαμαρτυρηθούν για την πτώση της τιμής του γάλακτος, καθώς και για τις δυσκολίες στην κάλυψη του κόστους παραγωγής.

Αυτοί οι νέοι σύμμαχοι προστίθενται στο Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, που έχουν ήδη προσφέρει στο Παρίσι την υποστήριξή τους για το θέμα της γεωργικής κρίσης. Μαζί με τη Γερμανία, η Γαλλία έχει καταρτίσει έναν κατάλογο αιτημάτων, τα οποία οι χώρες θα υπερασπιστεί στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Κρίση υπερπαραγωγής

Για το Παρίσι, η γεωργική κρίση είναι τόσο σοβαρή ώστε η ΕΕ να πρέπει να λάβει το δραστικό μέτρο επίκλησης του άρθρου 222, που προβλέπει την προσωρινή αναστολή των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Θα είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται η διάταξη αυτή.

Η ενεργοποίηση αυτού του άρθρου θα συμβάλει στη μείωση της υπερβολικής παραγωγής γάλακτος, προκειμένου να μειωθεί το πλεόνασμα. Όμως, η δυνατότητα αυτή έχει βρει αντίθετες την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τις Κάτω Χώρες.

Βοήθεια στις εξαγωγές

Σε διεθνές επίπεδο, οι δύο υπουργοί ζήτησαν επιπλέον στήριξη για τις εξαγωγές και για την αύξηση των προσπαθειών για την άρση του ρωσικού εμπάργκο στο χοιρινό.

Αυτό το εμπάργκο τέθηκε σε εφαρμογή το 2014 μετά από κρούσματα πανώλης των χοίρων που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη. Έχει τεθεί σε εφαρμογή από τότε, χωρίς αιτιολόγηση βασισμένη σε λόγους υγείας.

«Έχουμε 20 εκατομμύρια χοίρους στην Ευρώπη, τρία εκατομμύρια εκ των οποίων οφείλονται στο ρωσικό εμπάργκο», δήλωσε ο Eric Andrieu, Γάλλος Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν την άρση του εμπάργκο, αλλά για να γίνει αυτό «μια παρέμβαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητη», είπε ο Le Foll.

Ένα άλλο μέτρο στη λίστα αιτημάτων των γαλλικών και γερμανικών υπουργείων γεωργίας είναι η αύξηση του ορίου για την παρέμβαση της ΕΕ στον τομέα του γάλακτος. «Το μέτρο αυτό θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε την κρίση, μέχρι να μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 222», μια γαλλική πηγή είπε στην EurActiv.

Σε περιόδους κρίσης, η ΕΕ υπόσχεται να καταβάλλει στους παραγωγούς μια ελάχιστη τιμή για το γάλα τους. Αλλά το μπλοκ περιορίζεται επί του παρόντος για την αγορά 109.000 τόνων ετησίως, και πολύ σύντομα θα φτάσει το ανώτατο αυτό όριο.

Το 2015, τα κράτη μέλη αποθήκευσαν 45.000 τόνους γάλακτος. Στους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, έχουμε ήδη φτάσει τους 54.000 τόνους», δήλωσε ο Le Foll. «Και όλες οι χώρες έχουν πληγεί».

Η Ιρλανδία, η πατρίδα του φιλελεύθερου Επιτρόπου Γεωργίας Phil Hogan, έχει αποθηκευμένους 4.750 τόνους γάλακτος από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με 1.800 που ήταν το σύνολο του περασμένου έτους. «Έτσι θα χρειαστεί ένα στεγανό επιχείρημα, αν θέλουν να με πείσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την υπερπαραγωγή», πρόσθεσε ο Le Foll.

Η θέση της Επιτρόπου Γεωργίας έχει προκαλέσει απογοήτευση στους Γάλλους πολιτικούς. «Ο Phil Hogan σκέφτεται ότι πρέπει να αναζητήσουμε νέες εξαγωγικές αγορές αντί να λύσει τα προβλήματα της εσωτερικής αγοράς», δήλωσε ο Jean-Paul Denanot, Γάλλος Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής. «Το πρόβλημα με τον Hogan είναι ότι απλά δεν ακούει, είναι σαν να είναι αυτιστικό», πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα, ο Επίτροπος δεν έχει αλλάξει τη θέση του από την αρχή της γεωργικής πανωλεθρίας, προς μεγάλη ενόχληση του γάλλου πρωθυπουργού Manuel Valls. Κάλεσε την Επιτροπή να «αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της» και να μην προσθέσει στις πολλαπλές κρίσεις «που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα».