Οι αγρότες του Πλατέος αδυνατούν να πληρώσουν τους ιδιοκτήτες συγκομιστικών μηχανών τεύτλων

Έγινε χθες πληρωμή των τευτλοπαραγωγών,  αλλά όπως αναφέρουν στο Agrocapital  οι τευτλοπαραγωγοί  του Πλατέος  αδυνατούν να πληρώσουν τους ιδιοκτήτες συγκομιστικών μηχανών τεύτλων. Πως να γίνει η εξαγωγή των τεύτλων από τα χωράφια  για τη φετινή σοδειά όταν  τα μηχανήματα δεν έχουν συντηρηθεί και το βασικότερο έχουν παραμείνει απλήρωτοι για πολυ καιρό; Από τα 5 εκατομμύρια που  περίμεναν καταβληθήκε μόνο το 30% .

Έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.

Κάπως έτσι η έννοια της πίστωσης έχει χαθεί, τα συναλλακτικά ήθη έχουν αλλάξει, οι επιταγές δεν παίζουν, όλα γίνονται με μετρητά και όταν αυτά λείπουν η παραγωγή κάμπτεται, το εμπόριο υποχωρεί και η ανεργία αυξάνεται. 

Ειδικότερα, η διοίκηση της ΕΒΖ επισημαίνει ότι «ανταποκρίθηκε στην ανάληψη των καθηκόντων της και δηλώνει ότι μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου θα εξοφληθούν οι τευτλοπαραγωγοί  για τις οφειλές της βιομηχανίας απέναντι τους του έτους 2015, όπως είχε δεσμευτεί». Υπογραμμίζει δε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την εύρυθμη λειτουργία των εργοστασίων Πλατέος και της Ορεστιάδας ενώ τονίζει ότι με βάση τον προγραμματισμό η καμπάνια του 2016 θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «είναι εμφανές ότι μέσα από τις τεράστιες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση, έγινε κατορθωτή η συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας και η εξυγίανση της προχωρά με γοργούς ρυθμούς».

Κερδοφορία

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος μιλώντας ειπε πρόσφατα  πως ο στόχος της νέας διοίκησης είναι μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης η επιστροφή της εταιρείας σε λειτουργικά κέρδη στο τέλος του 2018 και σε καθαρά κέρδη από το 2019. Ήδη, όπως είπε ο ίδιος, κόντρα στην κρίση που μαστίζει την ελληνική αγορά και τα προβλήματα ρευστότητας καταφέρνει να αυξάνει τις πωλήσεις της και να βάζει τάξη στα οικονομικά της. Και αυτό χωρίς εξαγωγές, οι οποίες σταμάτησαν εδώ και καιρό ελλείψει χρημάτων για την προμήθεια της πρώτης ύλης. Με βάση τον σχεδιασμό, η εξαγωγική δραστηριότητα ενδέχεται να ξεκινήσει πάλι από το 2018, όταν θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για την αγορά της ανάλογης ποσότητας σε πρώτη ύλη που απαιτεί ένα εγχείρημα τέτοιου μεγέθους. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ προβλέπει μεταξύ άλλων την παροχή συνολικής χρηματοδότησης ύψους 12 εκατ. ευρώ, την πώληση των δυο εργοστασίων στη Σερβία μέσα από διεθνή διαγωνισμό,την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ, με περίοδος χάριτος και καλύτερα επιτόκια αλλά και «κούρεμα» δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ, με την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου σε δέκα χρόνια