Χιλιάδες Ρουμάνοι εργάτες κατευθύνονται προς τη Γερμανία παρά τους περιορισμούς του COVID-19

Οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι διατεθειμένοι να κάνουν το ταξίδι στη Γερμανία για να κερδίσουν μισθό πολύ υψηλότερο από αυτό που θα τους επέστρεφε στη Ρουμανία.

Η Γερμανία μόλις ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να μεταφέρει τους εποχικούς εργαζόμενους που θα απασχολούνται στα χωράφια για να επιλέξουν καλλιέργειες - όπως τα λευκά σπαράγγια - για να καλύψουν το χάσμα στο εργατικό δυναμικό που απομένουν από τις απαγορεύσεις ταξιδιού που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη μετά την έκρηξη του COVID-19.

Πέρυσι, η χώρα απασχολούσε περίπου 300.000 ανθρώπους στους αγρούς, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη. Τώρα, η γερμανική υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόεκερ λέει ότι στοχεύουν να επιτρέψουν την είσοδο σε συνολικά 80.000 εποχικούς εργαζόμενους τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τον κίνδυνο μόλυνσης με το COVID-19, οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι διατεθειμένοι να κάνουν το ταξίδι στη Γερμανία για να κερδίσουν μισθό πολύ υψηλότερο από αυτό που θα τους επέστρεφε στη Ρουμανία. Συνολικά 9.900 εργαζόμενοι έχουν ήδη εγγραφεί ηλεκτρονικά για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τον Απρίλιο και άλλους 4.300 για το Μάιο.

Την Πέμπτη έφτασαν στο Βερολίνο και το Ντίσελντορφ δύο εργαζόμενοι από την Ανατολική Ευρώπη, ενώ περισσότεροι σχεδιάζονται για τις πόλεις της Καρλσρούης, της Λειψίας, της Νυρεμβέργης και της Φρανκφούρτης.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ταξιδέψουν μόνο σε ελεγχόμενες ομάδες και να λάβουν ιατρικούς ελέγχους κατά την άφιξη. Στη συνέχεια, πρέπει να ζουν και να εργάζονται ξεχωριστά από άλλους εργαζόμενους για περίοδο δύο εβδομάδων και να φορούν προστατευτικά εργαλεία.