Οι Ιταλοί αγρότες πλήττονται και από τη ξηρασία

To οικογενειακό αγρόκτημα Fanizza, στη Floriana, ατενίζει τη σοδειά της που έχασε από τον κοροναϊό επειδή δεν μπορούσε να συλλεχθεί.

To οικογενειακό αγρόκτημα Fanizza, στη Floriana, ατενίζει τη σοδειά της που έχασε από τον κοροναϊό επειδή δεν μπορούσε να συλλεχθεί.

Οι Ιταλοί αγρότες καταρρέουν με κλείσιμο έξι εβδομάδων με στόχο να σταματήσουν μια θανατηφόρα επιδημία στα ίχνη της. Υποφέρουν επίσης από ξηρασία που προκαλείται από την πιο ξηρή άνοιξη σε περισσότερο από μισό αιώνα.

Τα σύνορα, το κλείσιμο εστιατορίων και η έλλειψη εποχιακών εργαζομένων σημαίνουν ότι σχεδόν τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις στον τομέα των οπωροκηπευτικών αγωνίζονται, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη αγροτική ένωση της Ιταλίας Coldiretti.

Στο οικογενειακό αγρόκτημα Fanizza στο Fasano, μια πόλη κοντά στην ακτή της Απουλίας στη νότια Ιταλία, μερικοί συλλέκτες, φοβισμένοι για την υγεία τους, έμειναν στο σπίτι καθώς η χώρα έκλεισε στις αρχές Μαρτίου.

Αυτό σήμαινε ότι δεν υπήρχαν αρκετά χέρια για τη συγκομιδή των καλλιεργειών σέλινου και γογγύλι, που είχαν καταστραφεί. Το ρολόι χτυπάει τώρα για τη σπορά λαχανικών για συγκομιδή αυτό το καλοκαίρι.

"Για να σπείρουμε σωστά, χρειαζόμαστε επτά ή οκτώ άτομα", λέει ο 41χρονος της οικογενείας Fanizza. "Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τα βρούμε, διαφορετικά θα πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή."

Περίπου 350.000 ξένοι εργάτες απασχολούνται συνήθως εποχιακά στον αγροτικό τομέα της Ιταλίας. Η κρίση του κοροναϊού σημαίνει ότι φέτος υπάρχει έλλειμμα μεταξύ 250.000 και 270.000, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.