Αγρότες στη Πολωνία χτυπήθηκαν και απο τη ξηρασία

Οι αγρότες της Πολωνίας έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από την πανδημία του ιού κοροναϊού.

Οι αγρότες της Πολωνίας έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από την πανδημία του ιού κοροναϊού, η οποία τους στερεί εποχιακούς εργαζόμενους από την Ουκρανία. Τώρα, μια άνευ προηγουμένου ξηρασία κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

"Όλοι πανικοβάλλονται. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε εμάς", δήλωσε στο AFP η Adrianna Bukowska-Lazarska, της οποίας το αγρόκτημα παράγει περισσότερους από 300 τόνους φράουλας ετησίως κοντά στο κεντρικό χωριό Czerwinsk nad Wisla.

Ο υπουργός Γεωργίας Jan Krzysztof Ardanowski προειδοποίησε ότι η ξηρασία θα μπορούσε να βλάψει την παραγωγή τροφίμων, υπονοώντας ότι ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης, οι τιμές μπορεί να αυξηθούν.

Ο Πρόεδρος Andrzej Duda εξέφρασε επίσης ανησυχία, καλώντας τους κατοίκους την Τετάρτη να είναι λογικοί με τη χρήση νερού.

"Δεν έχουμε δει τη στάθμη του νερού τόσο χαμηλά από τότε που τα καταγράψαμε πριν από έναν αιώνα", δήλωσε ο Grzegorz Walijewski, εκπρόσωπος του ινστιτούτου καιρού IMGW της Πολωνίας.

"Το ίδιο ισχύει και για τους ρυθμούς ροής. Ποτέ δεν ήταν τόσο άσχημο", είπε στο AFP, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις για τους επόμενους δύο μήνες δεν φαίνονται καλές.

Η Πολωνία δεν είναι ξένη για την ξηρασία, αλλά το φαινόμενο επιδεινώνεται.