F2F: Πώς μπορούν οι εταιρείες να βοηθήσουν στην παροχή βιώσιμων συστημάτων τροφίμων;

Η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για την παραγωγή τροφίμων και οι αντίστοιχες επενδύσεις που πρέπει να κάνουν οι εταιρείες, θα είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Η νέα εμβληματική πολιτική τροφίμων της ΕΕ - Η στρατηγική Farm to Fork (F2F) - κυκλοφόρησε στις 20 Μαΐου, επιβεβαιώνοντας τη φιλοδοξία του εκτελεστικού της ΕΕ να μεταμορφώσει τον τρόπο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης τροφίμων στην ΕΕ και πέραν αυτής. Η στρατηγική βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με στόχο να καταστήσει τα συστήματα τροφίμων οικονομικά αποδοτικά, δίκαια, υγιή και φιλικά προς το περιβάλλον.

Η στρατηγική στοχεύει επίσης στην επιτάχυνση της μετάβασής μας σε συστήματα διατροφής που είναι βιώσιμα καθώς και ανθεκτικά σε κρίσεις όπως η πανδημία Covid-19. Η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για την παραγωγή τροφίμων και οι αντίστοιχες επενδύσεις που πρέπει να κάνουν οι εταιρείες, θα είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Από την πλευρά της κατανάλωσης, η στρατηγική F2F στοχεύει στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της τιμής των θρεπτικών και βιώσιμων τροφίμων και στην προώθηση της υιοθέτησης υγιεινών και βιώσιμων δίαιτων από τους καταναλωτές. Τα βασικά στοιχεία περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πληροφόρησης των καταναλωτών, την ενίσχυση της βιώσιμης προμήθειας τροφίμων και την ενθάρρυνση της υιοθέτησης φορολογικών μέτρων που υποστηρίζουν τη βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων

Η στρατηγική F2F αποτελεί επίσης κεντρικό μέρος του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Timmermans ισχυρίζεται ότι κατέχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει άμεσες επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες για την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.