Δανία: Η κτηνοτροφία θα λάβει οικονομική εισφορά ύψους 8,73 εκατ

Ο Υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας Mogens Jensen αποφάσισε να αυξήσει το καθεστώς πριμοδότησης σφαγής για μοσχάρια, βόδια και δαμαλίδες.

Μια νέα οικονομική ώθηση πρόκειται να βοηθήσει τον δανικό τομέα βοοειδών να πλοηγηθεί σε αυτές τις αβέβαιες συνθήκες της αγοράς που προκλήθηκαν από την κρίση COVID-19, ανακοίνωσε το Υπουργείο Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας. Οι αγρότες θα λάβουν επιπλέον 65 εκατομμύρια DKK (8,73 εκατομμύρια ευρώ), γεγονός που καθιστά το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που διατίθενται στον τομέα σε 245 εκατομμύρια DKK (32,91 εκατομμύρια ευρώ).

«Είναι ένας τομέας που έχει υποστεί πολύ σκληρή πίεση κάτω από την κορώνα. Με 65 εκατομμύρια DKK, κρατάμε το χέρι κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που χαρακτηρίζεται από χαμηλές τιμές. Είναι απολύτως σημαντικό να συνεχίσουμε να παράγουμε βοοειδή στη Δανία - το επιπλέον Τα χρήματα για το καθεστώς πριμοδότησης σφαγής πρέπει να συμβάλουν στην εξασφάλιση αυτού », δήλωσε ο υπουργός Mogens Jensen

Τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν χαμηλές τιμές για τα βοοειδή σφαγής και αύξηση των εξαγωγών μόσχων. Το επίπεδο τιμών επηρεάζεται επίσης από το κλείσιμο της εταιρίας εστιατορίων Corona, διότι έχει οδηγήσει σε χαμηλότερη ζήτηση για τις πιο ακριβές περικοπές, οι οποίες συνήθως πηγαίνουν, μεταξύ άλλων, σε εστιατόρια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι εξαγωγές βρεφικών μοσχαριών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 25% το 2019, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή από το 2013. «Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την αύξηση του κλειδιού από περισσότερους κτηνοτρόφους. Ως εκ τούτου, υποσχέθηκα ήδη να εργαστώ για αύξηση της πριμοδότηση σφαγής στο Κογκρέσο των βοοειδών νωρίτερα αυτό το έτος. Έκτοτε, η ανάγκη για ένα χέρι βοήθειας έχει αυξηθεί μόνο λόγω της κρίσης της κορώνας. Εκπληρώνω τώρα αυτήν την υπόσχεση εξασφαλίζοντας περισσότερα χρήματα για το πρόγραμμα πριμοδότησης σφαγής ήδη από το 2020», πρόσθεσε ο υπουργός Τζένσεν.

Η Επιτροπή της ΕΕ αποδέχτηκε την αύξηση της πριμοδότησης σφαγής για το 2020, την οποία θα πληρώσει ο δανικός οργανισμός γεωργίας την άνοιξη του 2021.