Προσεχώς στο ΕΚ: εμβόλια, κυκλική οικονομία, μετανάστευση

Τα εμβόλια, η κυκλική οικονομία και οι προτεραιότητες της εξάμηνης πορτογαλικής προεδρίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών αυτή την εβδομάδα.

Τα εμβόλια επιστρέφουν στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας των τροφίμων (ENVI) την Τρίτη. Κατά τη συνεδρίαση η Έμερ Κουκ, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αναμένεται να συζητήσει την έγκριση, τη διαθεσιμότητα και την ανάπτυξη των εμβολίων με τους ευρωβουλευτές.

Την Τετάρτη, η επιτροπή ψηφίζει επί του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία που έχει ως στόχο τη μείωση των αποβλήτων και την προώθηση της παραγωγής πιο βιώσιμων αγαθών.

Την ίδια μέρα, στην ατζέντα της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων (LIBE) βρίσκεται η κατάσταση του μεταναστευτικού στα ελληνικά νησιά καθώς και ένα πιλοτικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ενώ την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές συζητούνν το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων με θρησκευτικές και μη ομολογιακές οργανώσεις.

Την Τετάρτη, η επιτροπή νομικών θεμάτων (JURI) ψηφίζει προτάσεις που υποχρεώνουν τις εταιρείες της ΕΕ να μεριμνούν για τον μετριασμό των αρνητικών συνεπειών που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και τη διακυβέρνηση, εν όψει των νέων κανόνων εταιρικής ευθύνης που θα παρουσιαστούν αργότερα μέσα στο 2021.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιεί τελετή για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος το πρωί της Τετάρτης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 8 μ.μ. το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας διοργανώνει ζωντανή συναυλία με το μουσικό σύνολο Στουρμ και Κλανγκ. Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε τη ζωντανή μετάδοση, εγγραφείτε εδώ.