Κατάργηση της φορολόγησης στα μέσα παραγωγής

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, είναι και η άδικη και παράλογη φορολόγηση των παραγωγικών ακίνητων .

Την κατάργηση της φορολόγησης στα μέσα παραγωγής ζητά με επιστολή του ο ΣΕΚ από τον Υφυπουργό Οικονομικών Φορολογικής Πολιτικής και ∆ημόσιας Περιουσίας κο Απόστολο Βεσυρόπουλο. Ακολουθεί η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ, 

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, είναι και η άδικη και παράλογη φορολόγηση των παραγωγικών ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες κ.α) Σύμφωνα με το Νόμο 4223/2013 (ΕΝ.Φ.Ι.Α), άρθρο 5 παρ. 2. «Για κάθε φυσικό πρόσωπο ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, σύμφωνα με κλιμάκια και συντελεστές».

Στους κτηνοτρόφους, ωστόσο προσδιορίζονται πολύ μεγάλες αξίες στα κτηνοτροφικά κτίσματα, αφού για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας η τιμή της ζώνης είναι 200€ /τετρ. μετ. Έτσι ξεπερνούν το ύψος των 250.000 € και υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο ο οποίος υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση. Ζητάμε απαλλαγή των παραγωγικών ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες κ.α), από κάθε φόρο ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2θ του Νόμου 4223/2013.