Διευθύνων Σύμβουλος της Cargill: Η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα κρατήσει υψηλές τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων

Πρώτη η Cargill στην ετήσια κατάταξη του Forbes, ωστόσο ο ceo της δεν είναι πλέον τόσο αισιόδοξος.

Η Cargill βρίσκεται ξανά στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης του Forbes για τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες της Αμερικής. Η εταιρεία αγροτοβιομηχανίας έπεσε στο Νο. 2 πέρυσι, μόλις η τρίτη φορά που η Cargill έχασε την πρώτη θέση από τότε που το Forbes άρχισε να παρακολουθεί τις ιδιωτικές εταιρείες της χώρας το 1985. Τα έσοδα της εταιρείας με έδρα τη Μινεσότα αυξήθηκαν 17% το έτος έως τον Μάιο του 2021 στα 134,4 δισεκατομμύρια δολάρια , ανέφερε η εταιρεία, ενισχύθηκε από τις υψηλότερες τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Ο γίγαντας των αγροτικών επιχειρήσεων που εδρεύει στη Minnetonka είναι μόνιμος ηγέτης της λίστας στην κατάταξη του Forbes. Στην 37χρονη ιστορία της λίστας, η Cargill έχασε την πρώτη θέση μόλις τρεις φορές. Το 2020, ήρθε δεύτερη μετά την Koch Industries Inc.

Στην πρώτη πεντάδα ολοκλήρωσαν τα Publix Super Markets της Φλόριντα, η εταιρεία τροφίμων Mars Inc. και η αλυσίδα παντοπωλείων H-E-B του Τέξας.

Ο David MacLennan, Διευθύνων Σύμβουλος της Cargill Inc., αν και νωρίτερα φέτος είχε δηλώσει ότι οι υψηλότερες τιμές που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις γεωργίας και τροφίμων ήταν παροδικές πιστεύει τώρα ότι οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν έως το 2022, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Σε διάφορους τομείς, από την επεξεργασία κρέατος μέχρι τη μεταφορά με φορτηγά έως τη λειτουργία αποθήκης, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κάλυψη θέσεων. Αυτό διατηρεί την παραγωγική ικανότητα κάτω από εκεί που θα έπρεπε. «Όταν έχετε περιορισμένη προσφορά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές», είπε ο MacLennan. Την κατάσταση βοηθούν λίγο οι ισχυρές σοδειές στις Ηνωμένες Πολιτείες και η λιγότερη αγορά καλλιεργειών από την Κίνα.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στις τιμές, υποστήριξε ο MacLennan, ήταν η αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα, η οποία φέρνει αντιμέτωπες τις εταιρείες τροφίμων με τις εταιρείες μεταφορών όταν πρόκειται για την αγορά λαδιών που χρησιμοποιούνται και από τις δύο βιομηχανίες.