Politico: Πολιτικοί τριγμοί από την έκρηξη ακρίβειας στην Ανατολική Ευρώπη - Το βήμα για μείωση του ΦΠΑ

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξεύσει το κόστος των βασικών ειδών αποθήκευσης σε όλη την Ευρώπη.

Οι κυβερνήσεις Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προσπαθούν να αποτρέψουν την οργή των ψηφοφόρων για την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, με ορισμένους πολιτικούς να υποστηρίζουν μέτρα που οι επικριτές παρομοιάζουν με τις πολιτικές της κομμουνιστικής εποχής.

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξεύσει το κόστος των βασικών ειδών αποθήκευσης σε όλη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν, αλλά το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ), όπου οι μισθοί είναι γενικά χαμηλότεροι από ό,τι στη Δύση.

Τον Νοέμβριο, τον πιο πρόσφατο μήνα για συγκρίσιμα στοιχεία, η μέση τιμή των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών σε ολόκληρη την ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Eurostat. Σε πολλές χώρες της ΚΑΕ, η αύξηση ήταν περίπου διπλάσιο από αυτό το ποσοστό, ή περισσότερο

  • 5,4% στην Ουγγαρία,
  • 6,1% στην Πολωνία,
  • 6,2% στη Ρουμανία
  • 6,8% στη Βουλγαρία.

Επιλογή η κρατική παρέμβαση με έλεγχο των τιμών;

Αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους ηγέτες της περιοχής. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επιδιώκει επανεκλογή τον Απρίλιο ενάντια σε μια ενωμένη αντιπολίτευση που επιθυμεί να τον εκδιώξει, ενώ στην Πολωνία, το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) προετοιμάζεται για μια δυνητικά γεμάτη ψηφοφορία το επόμενο έτος — εάν η συμμαχία του με περιστασιακά απρόβλεπτες οι εταίροι του συνασπισμού δεν καταρρέουν νωρίτερα.

Οι εθνικοί ηγέτες εξετάζουν τώρα ή ήδη επιβάλλουν νέους κανονισμούς για την καταπολέμηση του φαινομένου των ακριβών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων των τιμών. Ο Όρμπαν ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι οι τιμές για τη ζάχαρη, το αλεύρι, το γάλα, το μαγειρικό λάδι, το χοιρινό και το στήθος κοτόπουλου θα μειωθούν στα επίπεδα του Οκτωβρίου - μια κίνηση, όπως είπε, θα βοηθήσει στην προστασία των ουγγρικών οικογενειών.

«Η Ουγγαρία πρέπει να συνεχίσει να κινείται προς τα εμπρός, όχι προς τα πίσω», είπε ο Όρμπαν.

Η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία που ελπίζουν να γίνουν μέλη της ΕΕ έχουν ήδη παγώσει προσωρινά τις τιμές για προϊόντα όπως το ψωμί, η ζάχαρη και το ηλιέλαιο.

Αλλά ορισμένοι θεωρούν τέτοιους ελέγχους ακραίους: Στην Πολωνία, ένας βουλευτής του PiS προκάλεσε πρόσφατα σάλο μεταξύ των πολιτικών της αντιπολίτευσης επειδή πρότεινε η χώρα να ρυθμίσει τις τιμές για βασικά είδη όπως ψωμί, ζάχαρη και αλεύρι - μέτρο που οι επικριτές είπαν ότι ελήφθη για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής κυριαρχίας.

Η κυβέρνηση αργότερα απομακρύνθηκε από την ιδέα, για την οποία ο βουλευτής, Kazimierz Smolinski, επέμεινε ότι ήταν η δική του «πρωτότυπη ιδέα».

Στη Ρουμανία, ο υφυπουργός Γεωργίας Marius Micu είπε στα εθνικά μέσα ενημέρωσης πέρυσι ότι η κυβέρνηση «εξετάζει τις παρεμβάσεις», αλλά είπε ότι «η παρέμβαση σε μια ελεύθερη αγορά είναι δύσκολη».

Ο υποψήφιος της ουγγρικής αντιπολίτευσης στις εκλογές του Απριλίου, Πέτερ Μάρκι-Ζάι, επέκρινε αμέσως την ανακοίνωση του Όρμπαν για τους ελέγχους των τιμών, λέγοντας ότι ήταν πολύ αργά και μια παραδοχή ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε «τραγική κατάσταση».

Ομοίως στην Πολωνία, η αντιπολίτευση έχει κρατήσει την απάντηση της κυβέρνησης στις υψηλές τιμές, υιοθετώντας ένα νέο σύνθημα «PiS = υψηλό κόστος».

Αλλά οι εθνικοί ηγέτες είναι επίσης περιορισμένοι σε ποιους μοχλούς μπορούν να τραβήξουν για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων, δεδομένου του πολύπλοκου πλέγματος παραγόντων, από τον καιρό έως τις παγκόσμιες επιπλοκές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες.

Εκτίναξη τιμών στην Ανατολική Ευρώπη

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν πιο δραστικά το περασμένο έτος στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σύμφωνα με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) που παρέχει ένα συγκρίσιμο μέτρο του πληθωρισμού μεταξύ των χωρών για διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων.

Ο χάρτης δείχνει την ποσοστιαία μεταβολή των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών τον Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων πλήττει ιδιαίτερα σκληρά τις χώρες της ΚΑΕ, επειδή ενώ το κόστος των παντοπωλείων στην περιοχή είναι από τα χαμηλότερα σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat, οι άνθρωποι εκεί ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος των μισθών τους σε τρόφιμα: περισσότερο από 16% στην Πολωνία και Ουγγαρία, 19% στη Βουλγαρία και 25,1% — το υψηλότερο στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος ήταν 13,5% το 2020.

«Η αύξηση του κόστους των τροφίμων έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Ρουμανία, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Ionuț Dumitru, επικεφαλής οικονομολόγος στη Raiffeisen Bank στη Ρουμανία. «Ο αντίκτυπος είναι ισχυρότερος εδώ επειδή ο μέσος Ρουμάνος καταναλωτής διαθέτει περισσότερο από το εισόδημά του για να γεμίσει το καλάθι του στο παντοπωλείο».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έφτασαν σε υψηλό 10ετίας το 2021, γεγονός που έχει αποδοθεί στην αυξημένη ζήτηση και στην περιορισμένη προσφορά ορισμένων προϊόντων, που συχνά προκαλούνται από ζωικές ασθένειες - όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων στους χοίρους ή η γρίπη των πτηνών — καθώς και ελλείψεις εργατικού δυναμικού εν μέσω της πανδημίας και των ακραίων καιρικών συνθηκών στις μεγάλες χώρες παραγωγής.

Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, «τα τρόφιμα είναι γενικά φθηνότερα, οπότε αν οι πρώτες ύλες αυξηθούν κατά ένα συγκεκριμένο αριθμό, τότε αυτόματα… η ποσοστιαία αύξηση θα είναι υψηλότερη», δήλωσε ο Jakub Olipra, ανώτερος οικονομολόγος στο πολωνικό υποκατάστημα της Credit. Αγροτική τράπεζα.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε επίσης από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη που εκτινάσσει την τιμή του φυσικού αερίου στα ύψη: Αυτή η αύξηση έχει επηρεάσει τους αγρότες, καθώς το φυσικό αέριο, ένα ορυκτό καύσιμο, είναι ένα σημαντικό συστατικό στα λιπάσματα με βάση το άζωτο που χρησιμοποιούν, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζει τις αποδόσεις και αυξάνει το κόστος των παραγόμενων τροφίμων. Οι εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων χρειάστηκε επίσης να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, μεταφέροντάς το συχνά στους καταναλωτές.

«Πάρτε ψωμί, για παράδειγμα», είπε ο Dumitru από την Raiffeisen Bank. «Η τιμή του φυσικού αερίου και η τιμή του σιταριού είναι και οι δύο παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα το πόσο θα κοστίσει το ψωμί. Είναι αδύνατο να μην δούμε άνοδο στις τιμές των τροφίμων όταν το ενεργειακό κόστος αυξάνεται».

Ο Vojtěch Bílý, εκπρόσωπος του τσεχικού υπουργείου Γεωργίας, προέβλεψε μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών φέτος ή το επόμενο έτος επειδή "ορισμένες εταιρείες τροφίμων έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την αγορά ενέργειας".

Οι ντόπιοι λένε ότι τώρα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

«Ακόμη και το κακό ψωμί που αγοράζω μόνο για να ταΐζω τα περιστέρια είναι πιο ακριβό τώρα», είπε η Καμέλια Αντονέσκου, η οποία εργάζεται στο πλήρωμα συντήρησης ενός ιδιωτικού νοσοκομείου στο Βουκουρέστι. «Κοιτάς το καλάθι σου και είναι σχεδόν άδειο. Κοιτάς την απόδειξη και δεν καταλαβαίνεις τι πήρες για τα χρήματά σου».

Η λύση της κατάργησης του ΦΠΑ

Για να αντιμετωπίσουν τα περίπλοκα ζητήματα που οδηγούν στον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων, χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τσεχική Δημοκρατία εξετάζουν τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, γεγονός που θα μπορούσε έμμεσα να μειώσει τις τιμές των σούπερ μάρκετ. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki θέλει επίσης να καταργήσει τις επιβαρύνσεις ΦΠΑ για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αποφάσισαν τον περασμένο μήνα ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μπορούν να μειώσουν τον φόρο στα τρόφιμα στο μηδέν και ο Morawiecki τώρα ζητά έγκριση από τις Βρυξέλλες για να εφαρμόσει αυτό το μέτρο πριν τεθεί επίσημα σε ισχύ.

Ο Morawiecki ανακοίνωσε μια σειρά άλλων μέτρων στα τέλη του περασμένου έτους για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα ακριβότερα είδη παντοπωλείου, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών που θα καταβληθούν φέτος σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος από 400 złoty έως 1.437 złoty (88 € έως 317 €), ανάλογα σχετικά με το μέγεθος του νοικοκυριού και τους μισθούς.

Το ερώτημα είναι αν αυτό θα είναι αρκετό εάν οι τιμές των τροφίμων παραμείνουν υψηλές. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Morawiecki ότι είναι αποστασιοποιημένος από την πραγματικότητα με αυτό που αντιμετωπίζουν οι μέσοι πολίτες, αφού έδωσε μια ασαφή 1,5 λεπτού σε μια ερώτηση κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης σχετικά με την τιμή του ψωμιού το περασμένο φθινόπωρο. Ενώ συζήτησε διάφορους οικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές, δεν έδωσε καμία απάντηση.

Η Joanna Serafin-Anguzu, μια μητέρα από τη Βαρσοβία, γνωρίζει καλά την απάντηση και λέει ότι έχει εφιάλτες για το πώς η τιμή του αγαπημένου ψωμιού chałka του συζύγου της αυξήθηκε από 4,60 złoty σε 5,80 złoty τα τελευταία δύο χρόνια.

«Δεν ξέρω αν αυτό το όνειρο είναι αποτέλεσμα των δικών μου φόβων», είπε, «ή των παραμυθιών άλλων ανθρώπων που λένε ότι θα πρέπει να κάνουμε παντοπωλεία με τις τσάντες για ψώνια γεμάτες χρήματα».