Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων: Η Τράπεζα με τις συναλλαγές για διατήρηση της ζωής σε ακραίες συνθήκες

Ένα πολύτιμο ταμείο για τη διατήρηση της ζωής.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν σκεφτεί την Αποκάλυψη, συμπεριλαμβανομένου του τι θα μπορούσαν να φάνε όταν η κοινωνία ή το περιβάλλον καταρρεύσει.

Ενώ οι παρασκευαστές διαθέτουν απόθεμα σε κονσέρβες, οι επιστήμονες έχουν μια διαφορετική ιδέα - αποθηκεύουν σπόρους.

Οι τραπεζικοί σπόροι είναι ταυτόχρονα μια παρούσα διασφάλιση της βιοποικιλότητας και μια τελευταία ελπίδα για τις πηγές τροφίμων της ανθρωπότητας, εάν συμβεί το χειρότερο. Γνωστό στην καθομιλουμένη ως Doomsday Vault, το Global Seed Vault του Svalbard σε μια αρκτική περιοχή της Νορβηγίας κρατά τα γενετικά κλειδιά για αρκετές χιλιετίες εξημερωμένης γεωργίας.

Η προέλευση του θησαυροφυλάκιου εντοπίζεται στη Διεθνή Συνθήκη του 2001 για τους Φυτογενετικούς Πόρους για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (ITPGRFA). Η διεθνής συμφωνία επιδιώκει τη διατήρηση των τροφίμων από φυσικές και ανθρώπινες καταστροφές. Το 2004, η Νορβηγία συμφώνησε να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει ένα θησαυροφυλάκιο σπόρων στον μόνιμο πάγο της Αρκτικής. Θαμμένος βαθιά μέσα στην παγωμένη Γη, ο θόλος είναι φυσικά κρύος. Ωστόσο, ψύχεται επίσης από συστήματα τελευταίας τεχνολογίας που διατηρούν -18°C (-0,4°F). Η νορβηγική κυβέρνηση έχει ενημερώσει τις εγκαταστάσεις της τα τελευταία χρόνια και παρακολουθεί στενά τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή.

Στις 14/2 νέες «καταθέσεις» πραγματοποίησαν στο Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων το Σουδάν, η Ουγκάντα, η Νέα Ζηλανδία, η Γερμανία και ο Λίβανος. Μεταξύ άλλων θα κατατεθούν σπόροι όπως το κεχρί, το σόργο και το σιτάρι.

Το Διεθνές Κέντρο Αγροτικής Έρευνας για τις Ξηρές Περιοχές (ICARDA), το οποίο μετέφερε την έδρα του από το Χαλέπι στη Βηρυτό το 2012 λόγω του πολέμου στη Συρία, κατέθεσε περίπου 8.000 δείγματα.

Ο οργανισμός πραγματοποίησε την πρώτη «εκταμίευση» σπόρων το 2015 προκειμένου να αντικαταστήσει μια συλλογή που είχε καταστραφεί στον πόλεμο, ενώ δείγματα δανείστηκε το 2017 και το 2019.

H Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων έχει κτιστεί στη νορβηγική αρκτική νήσο Σβάλμπαρντ με στόχο τη διαφύλαξη δειγμάτων σπόρων από τα κυριότερα καλλιεργούμενα είδη ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξαφάνισής τους λόγω φυσικών καταστροφών, πολέμων, κλιματικών αλλαγών, ασθενειών, ατυχημάτων ή κακών χειρισμών στις άλλες τράπεζες σπόρων.

Ανοίγει μόλις μερικές φορές το χρόνο προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση των δειγμάτων στις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες.

Στο θησαυροφυλάκιο φυλάσσονται πάνω από 1,1 εκατομμύρια δείγματα σπόρων από σχεδόν 6.000 είδη φυτών, τα οποία έχουν προέλθει από 89 τράπεζες σπόρων παγκοσμίως.

Αν και εξακολουθεί να είναι ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή, το αρκτικό περιβάλλον του θησαυροφυλακίου θα παραμείνει πιο δροσερό από άλλες τράπεζες σπόρων σε όλο τον κόσμο. Πολλές τράπεζες σπόρων υπάρχουν στις νότιες περιοχές όπου ευδοκιμούν πολλά από τα φυτά από τα οποία εξαρτάται ο άνθρωπος. Ωστόσο, αυτά τα κλίματα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στις κλιματικές κρίσεις. Για αυτόν τον λόγο, το Svalbard Global Seed Vault περιγράφει την αποστολή του ως "ασφαλή, δωρεάν και μακροπρόθεσμη αποθήκευση αντιγράφων σπόρων από όλες τις τράπεζες γονιδίων και τα έθνη που συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας να διασφαλίσει τη μελλοντική προσφορά τροφίμων στον κόσμο". Οι σπόροι φυτών που εγκλωβίζονται σε όλο τον κόσμο υποστηρίζονται στη Νορβηγία—σαν εξωτερικός σκληρός δίσκος για τη γεωργία.