Παγκόσμια αγορά: Ποιες είναι οι προοπτικές στην αγορά σιταριού

Ο τρόπος με τον οποίο οι αγορές θα διευθετήσουν το εμπόριο του σιταριού δεδομένης της σύγκρουσης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μένει να φανεί- Εν τω μεταξύ, η αστάθεια των τιμών θα παραμείνει.

Οι διαταραχές στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα θα μπορούσαν να αντηχούν, ακόμα κι αν ο πόλεμος είναι σύντομος. Ο Όμιλος Eurasia προβλέπει «αύξηση της πείνας σε όλο τον κόσμο». Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι οι τιμές των τροφίμων, ήδη σε ρεκόρ, θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 20 τοις εκατό. Την περασμένη Παρασκευή, προέτρεψε κατά του προστατευτισμού : «Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να παραμείνει ανοιχτό το διεθνές εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων». Ορισμένες χώρες, αντιμετωπίζοντας εσωτερική πίεση, κάνουν το αντίθετο.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων –το άλλο βασικό μισό του μείγματος ενέργειας-τροφίμων που ωθεί τις υψηλότερες τιμές σε όλο τον κόσμο– πρόκειται να επιδεινωθεί. Αν και μπορεί να φαίνεται ήδη υψηλός στον Καναδά – οι αριθμοί πληθωρισμού του Φεβρουαρίου προσγειώνονται την Τετάρτη – οι χώρες με υψηλότερο εισόδημα και οι άνθρωποι υψηλότερου εισοδήματος επηρεάζονται σχετικά λιγότερο από τις τιμές των τροφίμων, καθώς ξοδεύουν πολύ λιγότερο από το συνολικό τους εισόδημα σε τρόφιμα. Το 2017, για παράδειγμα, οι Βορειοαμερικανοί ξόδεψαν κατά μέσο όρο περίπου το 5 τοις εκατό του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, σύμφωνα με το The Economist . Το επόμενο έτος, αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 8 τοις εκατό. Αλλά στη Λατινική Αμερική εκτοξεύεται προς το 20 τοις εκατό και στη Νότια Ασία προς το 30 τοις εκατό.

Το σιτάρι, είναι απίθανο να βρεθεί γρήγορα σημαντική  σε νέα άνοδο. Η Αυστραλία και η Ινδία μπορεί και οι δύο να είναι σε θέση να παράγουν περισσότερα, αλλά οι ΗΠΑ και ο Καναδάς παραμένουν εν μέρει υπονομευμένοι από την ξηρασία.

Προοπτικές αγοράς σίτου 14 Μαρτίου 2022

Αντίδραση της τιμής του σίτου στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (USDA/ IGC):

  • Μετά την εισβολή ρωσικών θιάσων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού για όλους τους μεγάλους εξαγωγείς έκαναν πρωτοφανή άνοδο τόσο στις αγορές μετρητών όσο και στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης καθώς οι εισαγωγείς σιταριού Μαύρης Θάλασσας αναζητούν νέες προμήθειες σιταριού.

  • Συγκεκριμένα, οι τιμές της ΕΕ για εξαγωγικό σιτάρι αυξήθηκαν κατά $150/mt λόγω της ανανεωμένης ισχυρής ζήτησης από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Αλγερία δήλωσε ότι θα επιτρέψει και πάλι τις εισαγωγές γαλλικού σιταριού σε μελλοντικούς διαγωνισμούς αφού απαγόρευσε το γαλλικό σιτάρι αυτόν τον χειμώνα.

  • Οι τιμές των ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν στα 162 $/mt, το οποίο -- εκτός από την κρίση στην Ουκρανία-Ρωσία -- αντανακλά επίσης τη συνεχιζόμενη ξηρασία σε όλο το Κάνσας και την Οκλαχόμα, επηρεάζοντας τις ΗΠΑ τη σοδειά χειμερινού σιταριού.

  • Οι τιμές του σιταριού της Αργεντινής αυξήθηκαν 116$/mt, υποστηριζόμενες από ισχυρές αγορές από τη Βραζιλία και αρκετές αγορές στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία.

  • Οι τιμές στον Καναδά αυξήθηκαν κατά $60/mt από τον προηγούμενο μήνα, αντανακλώντας επίσης τη σύσφιξη των αποθεμάτων που προέκυψαν από την περσινή ξηρασία.

  • Οι τιμές της Αυστραλίας για το σιτάρι αυξήθηκαν λιγότερο, έως και 47 $/mt, δεδομένου του άφθονου αποθέματος σιταριού από τη νέα καλλιέργεια.

Πρόσφατες εξελίξεις στη ζήτηση σίτου:

  • Η Αίγυπτος και η Αλγερία αναγκάζονται να στραφούν στο γαλλικό σιτάρι (ΕΕ), ενώ οι Ασιάτες αγοραστές στρέφονται στην Ινδία για σιτάρι.

 Είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε μια αληθινή εικόνα των τιμών FOB αυτή τη στιγμή:

 

Παγκόσμια παραγωγή και εμπόριο σιταριού

Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στις αγορές σιταριού καθώς το σιτάρι παράγεται σε όλο τον κόσμο. Παρακάτω είναι μια σύντομη περίληψη των γεγονότων στην αγορά της περασμένης εβδομάδας στις κύριες προελεύσεις σίτου.

Μελλοντικά:

  • Το συμβόλαιο του Μαΐου 2022 για το χειμερινό σιτάρι στο Σικάγο έκλεισε στα 1106-4, αυξημένα κατά 19-4 σεντς την Παρασκευή, μειωμένα κατά 102-6 σεντς την εβδομάδα .

  • Το συμβόλαιο Μαΐου 2022 για το σκληρό κόκκινο χειμερινό σιτάρι του Κάνσας έκλεισε στα 1089-2, αυξημένα κατά 23-4 σεντς στο εμπόριο της Παρασκευής, μειωμένα κατά 125-2 σεντς την εβδομάδα .

  • Μάρτιος 2022 Το σκληρό κόκκινο ανοιξιάτικο σιτάρι της Μινεάπολης έκλεισε στα 1070-2, σημειώνοντας άνοδο 15-2 σεντς την Παρασκευή, πτώση 76-8 σεντς την εβδομάδα .

  • Αυτό το πρωί της Τρίτης οι αγορές σιταριού είναι μικτές, προς το παρόν παρουσιάζουν -7c έως +11c/bu, με την KC αυτή τη στιγμή να είναι ισχυρότερη.

Γενικά Σχόλια

Οι αγορές σιτηρών παρέμειναν ασταθείς καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αρκετές αμερικανικές εταιρείες σιτηρών, συμπεριλαμβανομένης της Cargill, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Το Ουκρανικό Εθνικό Αγροτικό Φόρουμ, ένας συνασπισμός των έξι μεγαλύτερων αγροτικών ομάδων της χώρας που αντιπροσωπεύουν τον μισό κλάδο, έστειλε επιστολή στους Διευθύνοντες Συμβούλους των πολυεθνικών εταιρειών σιτηρών στον κόσμο, καλώντας τους να σταματήσουν να αγοράζουν σιτηρά από ρωσικά λιμάνια έως ότου η Ρωσία αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά της από την Ουκρανία. Ελπίζουμε ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα ακούσουν και θα πάψουν να επωφελούνται από την ουκρανική εισβολή.

 

Καναδικό σιτάρι:

  • Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και αυτό θα διατηρήσει ασταθείς τις αγορές σιτηρών. Στη Ρωσία, ο πληθωρισμός των προϊόντων διατροφής θα γίνει μείζον ζήτημα καθώς οι αγρότες συνειδητοποιούν πόσα χάνουν λόγω της υποτίμησης του νομίσματός τους έναντι του δολαρίου. Αναμένουμε ότι οι Ρώσοι θα βομβαρδίσουν περισσότερους πολιτικούς στόχους. Αναμένουμε ότι το καλαμπόκι θα σημειώσει νέα υψηλά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

  • Αναμένουμε ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σίτου του Κάνσας Σίτι θα περιοριστούν στο καλαμπόκι . Οι τιμές παράδοσης στον προορισμό θα πρέπει να αυξηθούν, αλλά η διεξαγωγή προέλευσης θα είναι επαρκής για να συνεχιστούν οι εξαγωγές.

  • Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το φθηνότερο- ευκολότερα διαθέσιμο σιτάρι στη Μέση Ανατολή και την Ασία έχει ως επί το πλείστον αποσυρθεί από την αγορά προς το παρόν (αν και η Ρωσία λέει ότι θα συνεχίσει να αποστέλλει). Ορισμένες χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή απαγορεύσεις εξαγωγών (Ουγγαρία, Σερβία, Τουρκία, Μολδαβία, Αίγυπτος). Αυτό δεν θα επηρεάσει τον όγκο των εξαγωγών, αλλά έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων στο εσωτερικό. Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος και η Αλγερία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο γαλλικό σιτάρι και οι Ασιάτες αγοραστές στρέφονται στην Ινδία για να αγοράσουν σιτάρι.

  • Για τους Καναδούς αγρότες, αυτό παρουσιάζει εξαιρετικές ευκαιρίες τιμολόγησης παλιών καλλιεργειών και όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να μηδενίσουν τα τρέχοντα αποθέματα που τελειώνουν τις καλλιέργειες!

  • Σκληρό σιτάρι (Durum):   Όχι πολλά νέα εδώ από την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η αγορά δεν επηρεάζεται πραγματικά από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και η τρέχουσα διαπραγμάτευση σκληρής καλλιέργειας γίνεται κυρίως.

  • Οι εξαγωγές Σκληρού σιταριού (Durum) για την εβδομάδα 31 ήταν μικροσκοπικά 14.000 mt, για ένα σύνολο 1,5 εκατομμυρίων mt από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με 3,6 εκατομμύρια τόνους πέρυσι μέχρι σήμερα. Αυτό είναι τώρα μόλις το 42% του περυσινού ρυθμού.

Σιτάρι ΗΠΑ:

  • Οι αναφορές του USDA-WASDE την περασμένη Τετάρτη:

    Η σημαντική αλλαγή σημειώθηκε για την Αυστραλία, όπου η παραγωγή σιταριού αυξήθηκε κατά 2,3 εκατομμύρια τόνους, κάτι που αναμενόταν από το εμπόριο. Η παγκόσμια ζήτηση για ζωοτροφές αυξήθηκε κατά 1,5 εκατομμύρια τόνους, ενώ η παγκόσμια ζήτηση για ζωοτροφές μειώθηκε κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους. 

  • Όσον αφορά τους αριθμούς του εμπορίου, οι παγκόσμιες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους (εξαιτίας των διαταραγμένων εμπορικών ροών από Ρωσία-Ουκρανία), κυρίως στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι παγκόσμιες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,5 εκατομμύρια τόνους. - Η Ρωσία μειώθηκε κατά 3 εκατομμύρια τόνους σε 32 εκατομμύρια τόνους (ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό). Η Ουκρανία μειώθηκε κατά 4 εκατομμύρια τόνους έως 20 εκατομμύρια τόνους (ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό είναι επίσης πολύ υψηλό). Οι εξαγωγές της Αυστραλίας αυξήθηκαν στα 27,5 εκατομμύρια τόνους και η Ινδία σε 8,5 εκατομμύρια τόνους ως αντιστάθμιση του προβλήματος Ρωσίας-Ουκρανίας. Περιέργως, οι εξαγωγές των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 300 χιλιάδες τόνους λόγω «ασθενέστερων από τις αναμενόμενες πωλήσεις».

  • Η συνολική ισχύς στο σύμπλεγμα σιτηρών ακολούθησε την είδηση ​​ότι η Κίνα αγόρασε 2,1 εκατομμύρια τόνους αραβοσίτου από τις ΗΠΑ την Παρασκευή και η επιβεβαίωση ότι η ρωσική κυβέρνηση αύξησε τον φόρο εξαγωγής σιταριού στα 50 €/mt για την 1η Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου, υποστήριξε όλα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού.

  • Οι παγκόσμιες μετοχές, όπως φαίνεται στην έκθεση του USDA, στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 3 εκατ. τόνους, με αυξήσεις 2,5 εκατ. τόνους στη Ρωσία και 3 εκατ. τόνους στην Ουκρανία λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών. - Το ερώτημα που συζητείται είναι εάν αυτές οι μετοχές είναι πράγματι διαθέσιμες στην αγορά και πώς να το χειριστείτε αυτό στατιστικά. 

    Οι εβδομαδιαίες εξαγωγικές πωλήσεις των ΗΠΑ 307 χιλ. τόνων (μέσο των εμπορικών προσδοκιών) ανέβασαν το σύνολο της σεζόν στα 684 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένες κατά 23% σε σχέση με πέρυσι. 

  • Ο τρόπος με τον οποίο οι αγορές θα διευθετήσουν το εμπόριο του σιταριού δεδομένης της σύγκρουσης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μένει να φανεί. Δεν είναι ακόμη σαφές πόση ζήτηση πρέπει να διανεμηθεί και σε ποιο επίπεδο τιμών θα συμβεί αυτό. - Εν τω μεταξύ, η αστάθεια των τιμών θα παραμείνει . 

  • Το HRS των ΗΠΑ για τον Απρίλιο του 2022 αποτιμάται στα 470,00 $/mt FOB PNW (αύξηση 12 $/mt από την περασμένη εβδομάδα και 45 $/mt από τις 14 Φεβρουαρίου), το FOB Gulf HRW 11/12,5 pro αποτιμάται στα 479,60 $/mt ( μείωση 29,60 $/ mt από την περασμένη εβδομάδα, με άνοδο 24,90 $/mt από τις 24 Φεβρουαρίου ).

Αυστραλιανό σιτάρι:

  • Το USDA αύξησε την παραγωγή σιταριού στην Αυστραλία 2021/22 κατά 2,3 εκατομμύρια τόνους, κάτι που αναμενόταν από το εμπόριο. Οι εξαγωγές σιταριού της Αυστραλίας αυξήθηκαν στα 27,5 εκατομμύρια τόνους.

  • Λόγω των προηγούμενων δεσμεύσεων για εξαγωγές σε σχέση με τη χωρητικότητα των λιμένων, η Αυστραλία προσβλέπει τώρα μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο για πρόσθετες πωλήσεις.

  • Η νέα αυστραλιανή καλλιέργεια σίτου FOB APW για τον Απρίλιο του 2022 ήταν 450,00 $/mt, αύξηση 65 $/mt την περασμένη εβδομάδα.

 Αργεντίνικο σιτάρι:

  • Η τρέχουσα καλλιέργεια της Αργεντινής ουσιαστικά έχει ήδη δεσμευτεί.

  • Αποστολή Απριλίου Αργεντινή 12% pro σιτάρι αποτιμήθηκε σε ~$430,00/mt FOB, αύξηση 70 $/mt την προηγούμενη εβδομάδα.

Σιτάρι ΕΕ:

  • Το σιτάρι Matif διαπραγματεύθηκε σε εύρος €25 την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας €22/mt από τα υψηλά. Αυτή τη Δευτέρα είναι 10 €/mt.

  • Γίνεται λόγος για όγκο γαλλικών πωλήσεων στο Μεξικό.

  • Η Αλγερία αγόρασε σιτάρι από τη Γαλλία. Η Αλγερία είχε απαγορεύσει την αγορά γαλλικού σιταριού  το χειμώνα που μας πέρασε.

  • Τιμές FOB στην ΕΕ: Απρίλιος 2022 Το French 11.5 pro έκλεισε στα 438,50 $/mt, αυξημένα 8,60 $/mt από την περασμένη εβδομάδα (αύξηση 118,30 $/mt από τις 24 Φεβρουαρίου). Απρίλιος, το γερμανικό σιτάρι 12,5 pro έκλεισε στα 449,10 $/mt, με άνοδο 3,10 $/mt (αύξηση 117,10 $/mt από τις 24 Φεβρουαρίου). Απρίλιος Baltic 12,5 pro σιτάρι ήταν στα 446,90 $/mt, αυξημένος $2/mt (αύξηση $115/mt από τις 24 Φεβρουαρίου).

Σιτάρι Μαύρης Θάλασσας:

  • Η κατάρρευση του ρουβλίου προς το δολάριο ΗΠΑ προκάλεσε κλιμάκωση των τιμών των τροφίμων στη Ρωσία.

  • Έκθεση USDA-WASDE: Όσον αφορά τους αριθμούς του εμπορίου, οι παγκόσμιες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους (εξαιτίας των διαταραγμένων εμπορικών ροών από Ρωσία-Ουκρανία), κυρίως στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι παγκόσμιες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,5 εκατομμύρια τόνους. - Η Ρωσία μειώθηκε κατά 3 εκατομμύρια τόνους σε 32 εκατομμύρια τόνους (ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό), και η Ουκρανία μειώθηκε κατά 4 εκατομμύρια τόνους στα 20 εκατομμύρια τόνους (το οποίο ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι επίσης πολύ υψηλό). Τα παγκόσμια αποθέματα στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 3 εκατομμύρια τόνους, με αυξήσεις κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους στη Ρωσία και 3 εκατομμύρια τόνους στην Ουκρανία λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών. - Το ερώτημα που συζητείται είναι εάν αυτές οι μετοχές είναι πράγματι διαθέσιμες στην αγορά και πώς να το χειριστείτε αυτό στατιστικά. 

  • Σχόλια για Ρωσία-Ουκρανία:  Υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα. η διαθεσιμότητα σιτηρών από Ρωσία-Ουκρανία δεδομένου του πολέμου: α) Πόσοι τρεχούμενοι σπόροι καλλιέργειας θα εξακολουθήσουν να ρέουν (στην περίπτωση της Ουκρανίας: «μπορεί») από αυτήν την περιοχή αυτό το τρέχον καλλιεργητικό έτος, και β) πόση σοδειά μπορεί να είναι το 2022 καλλιέργεια, συγκομιδή και αποστολή από την Ουκρανία; Τα πολλά ερωτήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα παλαιών καλλιεργειών και το δυναμικό νέων καλλιεργειών, καθώς και ποιες χώρες πρόκειται να επηρεάσει περισσότερο είναι αυτό που αντανακλάται στη μεταβολή των πριμοδοτήσεων κινδύνου στις αγορές σιταριού. Και δεν υπάρχουν έτοιμες ή εύκολες απαντήσεις σε αυτό γιατί πολλά εξαρτώνται από τις αποφάσεις του Πούτιν γύρω από τον πόλεμο.

  • Η τιμή του σιταριού 12,5 pro στη Ρωσία, Απριλίου 2022, είναι στα ~440,00$/mt, αυξημένη 45$/mt από την περασμένη εβδομάδα (αύξηση 125$/mt από την εισβολή στην Ουκρανία).   

  • Μερικές βασικές λεπτομέρειες σχετικά με τη σημασία του ρωσικού και ουκρανικού σίτου στις παγκόσμιες αγορές:

 

Σημαντικές αγορές/συναλλαγές:    

  • Το Ιράν αγόρασε 240 χιλιάδες τόνους σίτου. δεν έχουμε λεπτομέρειες για την τιμή.

  • Η Τυνησία αγόρασε 125 χιλιάδες τόνους σίτου. Το σιτάρι αγοράστηκε σε πέντε παρτίδες των ~25.000 mt. Ο Casillo πούλησε τέσσερις στα $491,68, $499,69, $505,68 και $508,89 ανά τόνο C&F. Η Cargill πούλησε ένα στα 497,25 $ /mt C&F.

  • Έγινε λόγος ότι ένας όγκος γαλλικού σιταριού πουλήθηκε στο Μεξικό .

  • Λέγεται ότι η Αλγερία και το Ιράκ αγόρασαν σιτάρι.

  • Οι εξαγωγικές πωλήσεις των ΗΠΑ 307.000 τόνων ανέβασαν το σύνολο της σεζόν σε 684 εκατομμύρια μπουσέλ, μειωμένες κατά 23% από πέρυσι.


 

Σημαντικά Γεγονότα

  • Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 , οι παγκόσμιες τιμές σιταριού για όλους τους μεγάλους εξαγωγείς έκαναν πρωτοφανή άνοδο τόσο στις αγορές μετρητών όσο και στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης καθώς οι εισαγωγείς σιταριού Μαύρης Θάλασσας αναζητούν νέες προμήθειες σίτου.

  • Η Αίγυπτος και η Αλγερία αναγκάζονται να στραφούν στο γαλλικό σιτάρι (ΕΕ), ενώ οι Ασιάτες αγοραστές στρέφονται στην Ινδία για σιτάρι.

    Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και αυτό θα διατηρήσει ασταθείς τις αγορές σιτηρών .

  • Τα παγκόσμια αποθέματα σίτου, όπως φαίνεται στην έκθεση του USDA την περασμένη Τετάρτη , στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 3 εκατ. τόνους, με αυξήσεις 2,5 εκατ. τόνους στη Ρωσία και 3 εκατ. τόνους στην Ουκρανία λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών. - Το ερώτημα που συζητείται είναι εάν αυτά τα αποθέματα είναι πράγματι διαθέσιμα στην αγορά και πώς να το χειριστούμε αυτό στατιστικά. 

  • Ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος θα διευθετήσει τη μήτρα του εμπορίου σιταριού δεδομένης της σύγκρουσης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μένει να φανεί. Δεν είναι ακόμη σαφές πόση ζήτηση πρέπει να διανεμηθεί και σε ποιο επίπεδο τιμών θα συμβεί αυτό. - Εν τω μεταξύ, η αστάθεια των τιμών θα παραμείνει μαζί μας. 

  • Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πολέμου: Τα πολλά ερωτήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα παλαιών καλλιεργειών και το δυναμικό νέων καλλιεργειών, καθώς και ποιες χώρες πρόκειται να επηρεάσει περισσότερο είναι αυτό που αντανακλάται στη μεταβολή των πριμοδοτήσεων κινδύνου στις αγορές σιταριού. 


 

Αποψη

Ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος θα διευθετήσει το εμπόριο σιταριού δεδομένης της σύγκρουσης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μένει να φανεί. Δεν είναι ακόμη σαφές πόση ζήτηση πρέπει να διανεμηθεί και σε ποιο επίπεδο τιμών θα συμβεί αυτό. Εν τω μεταξύ, η αστάθεια των τιμών θα παραμείνει μαζί μας. Η κατάρρευση του ρουβλίου προς το δολάριο ΗΠΑ προκάλεσε κλιμάκωση των τιμών των τροφίμων στη Ρωσία. Αναμένουμε ότι το μέλλον του σίτου του Κάνσας Σίτι θα περιοριστεί στο καλαμπόκι. Οι τιμές παράδοσης στον προορισμό θα πρέπει να αυξηθούν, αλλά η εκτέλεση προέλευσης θα είναι επαρκής.

 Οι Καναδοί αγρότες θα πρέπει να δουν τις αυξήσεις των τιμών ως σημαντικές ευκαιρίες τιμολόγησης παλιών καλλιεργειών και θα πρέπει να προσπαθήσουν να μηδενίσουν τα τρέχοντα αποθέματα που τελειώνουν τις καλλιέργειες!


 

Canadian Primary Elevator Bids

Grade Spread σε δολάρια Καναδά


Σχετικές τιμές FOB και υπολογισμένη βάση