Αγροτικά εμπορεύματα: Τα τελευταία νέα από Ιαπωνία, Καναδά, Αργεντινή και Ρωσία

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Οι εισαγωγές σιταριού στην Ιαπωνία αυξάνονται παρά τις αυξανόμενες τιμές

Λόγω της στενής παγκόσμιας προσφοράς, του παγκόσμιου πληθωρισμού και της σύγκρουσης στην Ουκρανία (μεταξύ άλλων), οι τιμές εξαγωγής σιταριού στην Ιαπωνία αυξήθηκαν πάνω από τα 600 $/mt τον Μάιο. Ωστόσο, οι εισαγωγές σιταριού στην Ιαπωνία αυξήθηκαν το 2022 μέχρι στιγμής.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές σιταριού αυξήθηκαν κατά ~54 kmt τον Φεβρουάριο, ~150 kmt τον Απρίλιο και 220 kmt τον Μάιο σε ετήσια βάση. Συνολικά το 2022, η Ιαπωνία αύξησε τις εισαγωγές σιταριού κατά 349 kmt ετησίως.

Το κόστος του εμπορεύματος φαίνεται να είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσετε για ένα από τα βασικά τρόφιμα της Ιαπωνίας.

Οι Ιάπωνες αγρότες αλλάζουν τους ορυζώνες σε Σιτάρι για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις τιμές, αλλά η Ιαπωνία δεν μπορεί να είναι αυτάρκης μακροπρόθεσμα, ανάλογα με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά για τις εισαγωγές σιταριού της.

Ο Καναδάς αναγκάστηκε να εισαγάγει κριθάρι από την ανταγωνιστική Αυστραλία

Η παραγωγή κριθαριού του Καναδά 21/22 υπέφερε πολύ από ξηρασίες, περιορίζοντας τις εξαγωγές και την εγχώρια κατανάλωση.

Ο αντίκτυπος ήταν τόσο σοβαρός που ο Καναδάς χρειάστηκε να εισάγει κριθάρι από τον ανταγωνιστή της Αυστραλίας το 2022.

Επίσημα, ο Καναδάς αναμένεται να εισάγει 100 kmt κριθαριού από την Αυστραλία (ABARES & άλλες ιδιωτικές πηγές) πριν από την επόμενη καλλιέργεια στις 22 Αυγούστου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα μας, από τον Ιανουάριο και έως τις 22 Φεβρουαρίου, ο Καναδάς είχε ήδη εισαγάγει 105 kmt του εμπορεύματος. Μέχρι στιγμής, 198 χλμ. από το Barley έχουν αποσταλεί στον Καναδά από την Αυστραλία, ελαφρώς λιγότερο από το διπλάσιο του ποσού που ανακοινώθηκε. Εάν οι εισαγωγές από τον Καναδά συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, θα μπορούσαν να φτάσουν πάνω από 250 kmt μέχρι το τέλος του '22.

Οι εξαγωγές κριθαριού της Αργεντινής αυξάνονται το δεύτερο τρίμηνο του 2022

Μετά το εμπάργκο της Κίνας στο κριθάρι της Αυστραλίας το 2020, οι εξαγωγές κριθαριού Αργεντινής αυξήθηκαν καθώς το προϊόν έγινε πιο ελκυστικό. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κριθαριού Αργεντινής, αυξάνοντας τις εισαγωγές κατά 226,5 kmt ετησίως.

Το εσωτερικό εμπόριο της MERCOSUR με τη Βραζιλία και την Κολομβία αυξήθηκε επίσης κατά ~47 kmt & 7 kmt αντίστοιχα.

Η Αργεντινή διαφοροποίησε επίσης προορισμούς, με το Μαρόκο και την Αλγερία (που δεν εισήγαγαν κριθάρι από την Αργεντινή το δεύτερο τρίμηνο του 2021) η ζήτηση να μετατοπίζεται λόγω εν μέρει των εξαγωγών της Ουκρανίας που σταμάτησαν με τη σύγκρουση. Στις 14 Ιουνίου 22, η Αργεντινή αύξησε τις εξαγωγές κριθαριού στο δεύτερο τρίμηνο κατά 698 kmt ετησίως.

Μπορεί η Ρωσία να φτάσει σε ποσοστώσεις εξαγωγής ηλιέλαιου;

Μετά από μια ανακοίνωση που έγινε στις 31 Μαρτίου 2022, η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές Sunseed Oil και επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές Sunseed Oil, με ποσόστωση 1,5 Mmt μεταξύ 15 Απριλίου και 31 Αυγούστου 2022.

Τον Απρίλιο και 22 Μαΐου, η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές Sunseed Oil κατά 48 kmt & 66 kmt ετησίως, αντίστοιχα, και διπλασίασε τον όγκο των εξαγωγών σε ετήσια βάση τους δύο μήνες. Ωστόσο, το χρονικό όριο της ποσόστωσης είναι τώρα ενάμιση μήνα μακριά και η Ρωσία εξήγαγε μόνο 227 kmt Ηλιέλαιου —όπως μετρήθηκε στις 15 Ιουνίου 22— που αντιπροσωπεύει μόνο το 15% του επιβληθέντος ορίου.

Δυσκολεύονται οι Ρώσοι εξαγωγείς να εξάγουν Sunseed Oil ή έδωσε η κυβέρνηση μεγάλο περιθώριο;