Το ζωικό κεφάλαιο επλήγη περισσότερο από τη μειωμένη συγκομιδή στην ΕΕ λόγω ξηρασίας

Οι καλοκαιρινές ξηρασίες σε όλη την Ευρώπη οδήγησαν σε πτώση της παραγωγής σιτηρών και δημητριακών, αυξάνοντας τις τιμές των ζωοτροφών, γεγονός που, σε συνδυασμό με την έλλειψη βοσκοτόπων, θα έχει δυνητικά ισχυρό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή παραγωγή πουλερικών και χοιρινού κρέατος, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τους τελευταίους μήνες, η ΕΕ γνώρισε μια από τις χειρότερες ξηρασίες, με 14 από τα 27 κράτη μέλη (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Τσεχία, Σλοβακία και Κροατία) να έχουν πληγεί σοβαρά, σύμφωνα με ανάλυση. από τη Farm Europe.

Αυτοί οι εξαιρετικά ζεστοί και ξηροί μήνες επηρέασαν σοβαρά τη συγκομιδή της ΕΕ, ειδικά για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Michael Scannell σε ακρόαση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 31 Αυγούστου.

Αυτό έχει δει την ακαθάριστη παραγωγή δημητριακών που προβλέπεται να μειωθεί κατά 4% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, εξήγησε ο Scannell.

Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ο αραβόσιτος, όπου η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά κατά 13,7% στον μέσο όρο της πενταετίας.

Αυτό πρόκειται να προκαλέσει κρουστικά κύματα στον τομέα της κτηνοτροφίας, λόγω του αυξανόμενου κόστους των ζωοτροφών, που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι συνθήκες των βοσκοτόπων έχουν επίσης επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον ξηρό καιρό.

«Θα χρειαστεί να παραμείνουμε πολύ ευαίσθητοι στον αντίκτυπο που θα προχωρήσει το φθινόπωρο και το χειμώνα. Και οι αποφάσεις των κτηνοτρόφων σχετικά με το πώς θα τρέφονται βασικά τα ζώα τους και τι θα τους κοστίσει να το κάνουν, και αν σε αυτές τις συνθήκες αποφασίσουν, για παράδειγμα, να πουλήσουν τα ζώα τους», προειδοποίησε ο Scannell.

Ορισμένοι νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ήδη αναφέρει την αξιοσημείωτη επιρροή στον κτηνοτροφικό τομέα στις χώρες τους.

«Αν κοιτάξω τα ζώα, έχουμε μια επικείμενη καταστροφή», τόνισε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μάρτιν Χάουσλινγκ, προσθέτοντας ότι πολλοί αγρότες «ήδη χρησιμοποιούν τις χειμερινές πρώτες ύλες τους για να ταΐσουν τα βοοειδή».

«Υπάρχουν κάποια αποθέματα που έχουν απομείνει από πέρυσι. Αλλά μόλις εξαντληθούν αυτά τα αποθέματα, το ερώτημα θα είναι αν θα υπάρξει θανάτωση ή αν ορισμένοι κτηνοτρόφοι θα εγκαταλείψουν εντελώς τον κλάδο», προειδοποίησε.

Το θέμα έθεσε επίσης η σοσιαλδημοκρατική ευρωβουλευτής Clara Aguilera García, η οποία προειδοποίησε ότι υπάρχει «τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά τη βιωσιμότητα σε πολλές από τις κτηνοτροφικές περιοχές παραγωγής ζώων».

Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη έκθεση Farm Europe προειδοποίησε επίσης ότι οι αγρότες παλεύουν ήδη με την άνοδο των τιμών των ζωοτροφών και άλλων παραγόντων παραγωγής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία «τώρα αντιμέτωποι με την ανάγκη για χορτονομή που μπορεί να έχουν μεγάλη δυσκολία να καλύψουν μέχρι το φθινόπωρο».

Μακροπρόθεσμες βιώσιμες λύσεις

Και αυτές οι εξαιρετικά ξηρές συνθήκες μπορεί να γίνουν πιο τακτικές, προειδοποίησε η Scannell.

«[Αυτές οι καλοκαιρινές συνθήκες] γίνονται όλο και πιο συχνές και τα συστήματά μας πρέπει να εξελιχθούν ανάλογα», τόνισε.

Αλλά οι ευρωβουλευτές διχάστηκαν ως προς την καλύτερη πορεία δράσης.

Ενώ ορισμένοι νομοθέτες της ΕΕ, όπως η Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ulrike Müller και ο Martin Häusling, επέκριναν την τρέχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) ότι είναι πολύ κοντόφθαλμη και ότι δεν έχει κίνητρα για τη διαχείριση των υδάτων και τη χρήση τεχνολογιών, άλλοι προειδοποίησαν για την αντιστάθμιση μεταξύ του παρόντος και του μελλοντική παραγωγή.

Για παράδειγμα, η συντηρητική ευρωβουλευτής Veronika Vrecionová προειδοποίησε την Επιτροπή να κινηθεί προσεκτικά όταν προτείνει νέες πράσινες απαιτήσεις για τους αγρότες της ΕΕ επειδή «θα μπορούσαν να κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη».

Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εξήγησε ότι «η Επιτροπή δεν το βλέπει ως επιλογή του ενός ή του άλλου», υπογραμμίζοντας ότι οι παρεκκλίσεις από ορισμένα πράσινα μέτρα στην ΚΓΠ, που εισήχθησαν για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, «Μην αμφισβητείτε την προτεραιότητά μας και τη διασφάλιση επίσης ότι αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Γενικά, η επισιτιστική ασφάλεια θα παραμείνει πολύ υψηλή ως προτεραιότητα στο ραντάρ μας», τόνισε ο Scannell της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι τα μέτρα δεν πρέπει να εισαχθούν «στα τυφλά», αλλά μάλλον μέσω της «εύρεσης νέων, πιο καινοτόμων εναλλακτικών λύσεων».

Πηγή: Euroavctiv