Οι αγρότες της Ουκρανίας μπορούν να μειώσουν τη σπορά χειμερινών σιτηρών κατά τουλάχιστον 30%

Κίνδυνος συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής.

Οι Ουκρανοί αγρότες είναι πιθανό να μειώσουν την έκταση σποράς χειμερινών σιτηρών κατά τουλάχιστον 30% λόγω της αύξησης των τιμών των σπόρων και των καυσίμων σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης των σιτηρών τους, δήλωσε τη Δευτέρα το Ουκρανικό Αγροτικό Συμβούλιο (UAC).

Η Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει τη σπορά χειμερινών σιτηρών το 2022 και το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει ότι η έκταση σποράς χειμερινού σιταριού θα μπορούσε να συρρικνωθεί στα 3,8 εκατομμύρια εκτάρια (9,3 εκατομμύρια στρέμματα) από 4,6 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Ουκρανία έσπειρε περισσότερα από 6 εκατομμύρια εκτάρια χειμερινού σίτου για τη συγκομιδή του 2022, αλλά μια μεγάλη έκταση καταλήφθηκε κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και μόνο περίπου 4,6 εκατομμύρια εκτάρια σίτου θα συγκομιστούν σε ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή.

«Οι κύριοι λόγοι που ενθαρρύνουν τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων να μειώσουν τις σπαρμένες εκτάσεις είναι το υψηλό κόστος των λιπασμάτων, τα προβλήματα με την πώληση σιτηρών, καθώς και οι πολύ χαμηλές τιμές αγοράς για τα γεωργικά προϊόντα», ανέφερε σε δήλωση η UAC.

Το συμβούλιο εκπροσωπεί χιλιάδες μικρομεσαίους παραγωγούς γεωργίας σε όλη την Ουκρανία.

"Θα μειώσουμε τη σπορά των χειμερινών καλλιεργειών σχεδόν στο μισό. Θεωρώ ότι δεν είναι πρακτικό να πουλάμε το σιτάρι σήμερα σε τιμή κόστους και να σπέρνουμε ακόμα όταν δεν υπάρχει πώληση. Ψάχνω για αγορά πώλησης. Για να σπείρει τώρα, χρειάζεται το αγρόκτημα να πουλήσει 500-700 τόνους», ανέφερε η UAC σύμφωνα με τον αγρότη Valery Martyshko από την περιοχή του Κιέβου.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκαν από την αρχή του πολέμου, επειδή τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, βασικός δρόμος για τις αποστολές, έκλεισαν, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και προκαλώντας φόβους για ελλείψεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ξεμπλοκαρίστηκαν στα τέλη Ιουλίου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.