Ενισχύσεις λιπασμάτων: Αναστάτωση στις τάξεις των αγροτών

Θέτοντας έτσι την πλατφόρμα σε λειτουργία μόλις για δέκα ημέρες!

Μπορεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να «πανηγυρίζει» ότι κατάφερε μετά από δυο και πλέον μήνες από τις αρχικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει την πλατφόρμα για την ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων, ωστόσο στις τάξεις των αγροτών επικρατεί μεγάλη αναστάτωση. 

Μεγάλες πιέσεις δέχονται όλα τα τεχνικά γραφεία της χώρας καθώς οι εν δυνάμει δικαιούχοι συρρέουν για να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί η 25η Νοεμβρίου, θέτοντας έτσι την πλατφόρμα σε λειτουργία μόλις για δέκα ημέρες! 

«Κάθε αίτηση για να υποβληθεί στην πλατφόρμα χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα» είπαν στο Agrocapital στελέχη τεχνικών γραφείων από όλη τη χώρα υποστηρίζοντας ότι είναι μια διαδικασία που εκτός από χρονοβόρα, αναγκάζει τους αγρότες να πληρώσουν για να … πάρουν την ενίσχυση για τα καύσιμα, ενώ θα μπορούσε να γίνεται αυτοματοποιημένα. «Για τη δουλειά που θα κάνουμε, εμείς δεν πρέπει να πληρωθούμε; Και από ποιόν θα πληρωθούμε; Φυσικά από τον αγρότη που θα έρθει να του ετοιμάσουμε την αίτηση αναγκάζοντάς τον ακόμη μια φορά να βάλει το χέρι στην τσέπη» τονίζουν. 

Πέρα από αυτά, υπογραμμίζουν ότι «δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιοι θα πάρουν τις ενισχύσεις για την αγορά λιπασμάτων, θα είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες;» και προσθέτουν «οι οδηγίες που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ δεν ξεκαθαρίζουν εάν ένας “μικρός” αγρότης που έχει δεν έχει βιβλία δικαιούται την ενίσχυση όπως και αν κάποιος που δουλεύει σε άλλη εταιρία αλλά έχει βιβλία».