Οι ολλανδικές φάρμες λιγοστεύουν αλλά ο αριθμός των ζώων αυξάνεται

Η μείωση οφείλεται στα κυβερνητικά προγράμματα για να βοηθήσουν τους αγρότες να μειώσουν τις εκπομπές αμμωνίας και άλλων εκπομπών.

Υπάρχουν λιγότερες επιχειρήσεις κτηνοτροφίας στην Ολλανδία από ό,τι πριν από 10 χρόνια, αλλά ο αριθμός των ζώων σε κάθε φάρμα έχει αυξηθεί απότομα καθώς ο κλάδος ενοποιείται, σύμφωνα με νέα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας CBS. Συνολικά, οι πτηνοτροφικές μονάδες διατήρησαν 98 εκατομμύρια κοτόπουλα φέτος, καταγράφοντας μείωση κατά δύο εκατομμύρια συγκριτικά με ένα χρόνο πριν.

Ωστόσο σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων έχει συρρικνωθεί κατά 20% τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 1.711 φάρμες που εκτρέφουν κοτόπουλα. Ο αριθμός των χοιροτροφείων μειώθηκε κατά 45% τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά ο συνολικός αριθμός των χοίρων μειώθηκε μόνο κατά 1,6%, από περίπου 12 εκατομμύρια σε 11,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη CBS.

Η μείωση οφείλεται στα κυβερνητικά προγράμματα για να βοηθήσουν τους αγρότες να μειώσουν τις εκπομπές αμμωνίας και άλλων εκπομπών. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των βοοειδών βοείου κρέατος και γάλακτος στις ολλανδικές φάρμες παρέμεινε σταθερός σε περίπου 3,5 εκατομμύρια, αλλά η μέση φάρμα έχει τώρα 110 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, σε σύγκριση με 83 το 2012.

Ο αριθμός των κατσικιών ανά εκτροφή έχει επίσης αυξηθεί σχεδόν κατά 50% σε 735, αλλά υπάρχουν και περισσότερες εκτροφές αιγών, καθώς οι επιχειρήσεις αυξήθηκαν από 223 σε 330 κατά τη διάρκεια της 10ετίας