Αναβλήθηκε 3η φορά η εκδήλωση για την έναρξη του «Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας»

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 με πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες που θα συμμετέχουν στο Ταμείο, με πόρους του ΠΑΑ 2014-2022.

Και τρίτη αναβολή πήρε η εκδήλωση όπου θα «έπεφταν» και επίσημα οι υπογραφές για την έναρξη της λειτουργίας του «Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας»!
Σύμφωνα με ενημέρωση που υπήρχε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιώργος Γεωργαντάς αντίστοιχα και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), Αθηνά Χατζηπέτρου θα βρίσκονταν την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Έτσι, ενώ ο πρωτογενής τομέας «διψά» για ρευστότητα οι κυβερνώντες κλωτσάνε παραπέρα το «μπαλάκι» των χρηματοδοτήσεων καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε τελικά θα γίνει (;) η εκδήλωση.
Με επτά τράπεζες θα «τρέξει» το Ταμείο

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από πηγές της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, επτά είναι οι τράπεζες που εγκρίθηκαν για να "τρέξουν" το εν λόγω δανειακό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 με πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες που θα συμμετέχουν στο Ταμείο, με πόρους του ΠΑΑ 2014-2022, θα χορηγούν δάνεια επιμερισμένου κινδύνου ύψους από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, προβλέπεται μηδενική επιβάρυνση των δανειοληπτών για τα δύο πρώτα έτη (μηδενικό επιτόκιο), ενώ για τα υπόλοιπα το ΠΑΑ θα χρηματοδοτεί άτοκα το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου και ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο θα είναι μειωμένο στο ήμισυ της αγοράς. Επιπλέον, προβλέπεται και η δυνατότητα επιχορήγησης ανά δάνειο για την παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης στους τελικούς αποδέκτες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τα ποσά που προκύπτουν από την αποπληρωμή των δανείων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για χορήγηση νέων δανείων. Άρα δυνητικά μπορούν να χορηγηθούν πολλαπλάσια δάνεια από αυτά του αρχικού κεφαλαίου του Ταμείου (πρόσθετη μόχλευση πόρων).