Σε οριακή κατάσταση οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας

Οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να πάει ολοένα και πιο πίσω την πληρωμή τους.

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας καθώς η αύξηση του κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας τους έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Σαν να μην έφτανε αυτό, η πλατφόρμα που δέχεται τις αιτήσεις για τις ενισχύσεις των 89 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά ζωοτροφών υπολειτουργεί με τους δικαιούχους να μη μπορούν να συμπληρώσουν σωστά τις αιτήσεις τους για να προχωρήσει η πληρωμή τους.

Αποτέλεσμα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παρατείνει την ημερομηνία λήξη υποβολής των αιτήσεων με τους κτηνοτρόφους να κάνουν λόγο για δεδομένη απόφαση μιας και η πλατφόρμα άνοιξε με καθυστέρηση αρκετών ημερών, αν όχι μηνών.

«Από χίλια μύρια κύματα έχει περάσει αυτή η ενίσχυση» είπαν στο Agrocapital προσθέτοντας ότι «αυτά τα χρήματα κανονικά θα έπρεπε να έχουν δοθεί αρχές καλοκαιριού» και υπογράμμισαν ότι «πολλοί από εμάς ακόμη δεν έχουμε λάβει την εξισωτική αποζημίωση».

Οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να πάει ολοένα και πιο πίσω την πληρωμή τους, καθιστώντας έτσι ακόμη πιο δύσκολο να ταΐσουν τα ζώα τους και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ενισχύσεις που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως δεν πρόλαβαν ποτέ να τα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, μιας και «εξαφανίστηκαν» σε υποχρεώσεις, σε προμηθευτές ζωοτροφών, ΔΕΗ, ασφαλιστικά, Κάρτα του Αγρότη κ.α.

Τέλος, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να παράγουν τις απαραίτητες ποσότητες πρώτης ύλης, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να διαπιστώσουν το επόμενο διάστημα ελλείψεις στα τοπικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.