«Η Αφρική πρέπει να επενδύσει περισσότερα στη γεωργία»

Το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας και ο αντίκτυπός τους στην επισιτιστική ασφάλεια και το κλίμα, συζητήθηκαν εκτενώς στη φετινή διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Οι ομιλητές μίλησαν για μια «πολυκρίση» ελλείψεων τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων που θα επηρέαζε τελικά τον αγώνα για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Ο Τζέισον Μπόρντοφ, συν-κοσμήτορας της Σχολής Κλίματος της Κολούμπια στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι το αυξανόμενο κόστος ενέργειας δεν αυξάνει μόνο το κόστος των καυσίμων μαγειρέματος, αλλά και το κόστος παραγωγής λιπασμάτων, το οποίο επηρεάζει την παραγωγή τροφίμων. «Είναι η πρώτη παγκόσμια ενεργειακή κρίση και αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη έχει κυματιστικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, ωθώντας τις τιμές στον αναπτυσσόμενο κόσμο και στις αναδυόμενες αγορές.

«Όταν αντιμετωπίζεις σπάνιες πηγές ενέργειας, το πρώτο πράγμα που κάνουν οι πολιτικοί είναι να αφήνουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν να θερμαίνουν τα σπίτια τους και να κλείσουν τη βιομηχανία. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 70% της παραγωγής λιπασμάτων στην Ευρώπη έχει κλείσει, κάτι που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα φτωχότερα μέρη του κόσμου όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ βλέπει τρεις βασικές λύσεις για την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια: οικονομικές επενδύσεις στην αναγεννητική γεωργία, ισχυρή πολιτική για την τόνωση της ανάπτυξης της αγοράς και εθνική ηγεσία στον μετασχηματισμό των συστημάτων διατροφής τους. Η εστίαση είναι ιδιαίτερα στην παροχή βοήθειας στους αγρότες μικρής κλίμακας, καθώς αντιμετωπίζουν τα περισσότερα εμπόδια, αλλά ταΐζουν δύο στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη.

Η Tania Strauss, επικεφαλής στρατηγικής και παγκόσμιων έργων στο Food Systems Initiative, είπε ότι η επένδυση σε υγιή εδάφη και η καινοτομία για την απαλλαγή των αλυσίδων αξίας τροφίμων θα δημιουργήσει καταβόθρες άνθρακα, θα βελτιώσει την πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών, θα μειώσει τις απώλειες τροφίμων και θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας και τα μέσα διαβίωσης των αγροτών.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα 500 εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης. Χρειάζονται όμως υποστήριξη για τη μετάβαση σε κλιματικά έξυπνες προσεγγίσεις μέσω ευθυγραμμισμένων κινήτρων, ριζικών μέτρων πολιτικής, προσαρμοσμένων μοντέλων κινδύνου και πιστωτικών υπηρεσιών, προμηθειών με αλυσίδα εφοδιασμού και ζήτησης της αγοράς».

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη, Alvaro Lario, παραπονέθηκε ότι οι αφρικανικές κυβερνήσεις δεν επενδύουν αρκετά στη γεωργία.

«Το 2003, η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει το 10% του ΑΕΠ στη γεωργία. Αυτό δεν έχει συμβεί. Ενώ η Τανζανία έχει πει ότι ο προϋπολογισμός για τη γεωργία θα τετραπλασιαστεί το 2023, πολλές άλλες κυβερνήσεις δεν ξοδεύουν σχεδόν αρκετά για να εξαλείψουν την πείνα και να διασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια. Απαιτείται επένδυση τουλάχιστον 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 6,1 τρισεκατομμύρια R6) για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας στην Αφρική».

Σημείωσε ωστόσο ότι οι επενδύσεις πρέπει να μεταφραστούν σε βελτιώσεις των μέσων διαβίωσης των αγροτών.

«Ολόκληρη η αλυσίδα αξίας πρέπει να είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζει τις ζωές εκείνων που πραγματικά παράγουν το φαγητό. Σε αυτό το στάδιο, οι περισσότεροι από τους ίδιους τους αγρότες πεινούν».