ΔΝΤ: Οι τιμές του ελαιολάδου καταγράφουν ρεκόρ 26 ετών

Τα θέματα που συμβάλλουν στη διακύμανση των τιμών σε υψηλά ρεκόρ είναι κυρίως ο καιρός και η σοβαρή ξηρασία σε μεγάλο μέρος της περιοχής της Μεσογείου.

Οι τιμές του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα, αφού η Ισπανία, μεγάλη παραγωγός ελαιολάδου, γνώρισε τον πιο ξηρό Απρίλιο στην ιστορία της.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου έχουν φθάσει σε υψηλό 26ετίας στα σχεδόν 5.990 δολάρια ο μετρικός τόνος και ειδικοί λένε πως ο ζεστός καιρός στην Ισπανία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο σ' αυτό.

«Τα θέματα που συμβάλλουν στη διακύμανση των τιμών σε υψηλά ρεκόρ είναι κυρίως ο καιρός και η σοβαρή ξηρασία σε μεγάλο μέρος της περιοχής της Μεσογείου, όμως περισσότερο στην Ισπανία, η οποία είναι μείζων παραγωγός και εξαγωγός ελαιολάδου», δήλωσε ο αναλυτής Κάιλ Χόλαντ στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός και ξηρός Απρίλιος που έχει γνωρίσει ποτέ η Ισπανία, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα από την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.