Ισπανία: Συνελήφθησαν καλλιεργητές φρούτων για χρήση παράνομων πηγαδιών λόγω ξηρασίας

Στη σύλληψη 26 ατόμων προχώρησε η Πολιτική Φρουρά της Ισπανίας για επιδρομές σε παράνομα πηγάδια στην περιοχή της Ανδαλουσίας.

Είκοσι έξι άνθρωποι συνελήφθησαν επειδή χρησιμοποίησαν παράνομα πηγάδια για την άρδευση καλλιεργειών τροπικών φρούτων όπως αβοκάντο και μάνγκο στη νότια Ισπανία, εν μέσω μακροχρόνιας ξηρασίας, ανακοίνωσε η αστυνομία την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς έρευνας, οι αρχές ανακάλυψαν περισσότερα από 250 παράνομα πηγάδια, τρύπες και λίμνες στην περιοχή Axarquia στην Ανδαλουσία, η οποία έχει πληγεί από ξηρασία από το 2021.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τροπικών φρούτων στην Ευρώπη, που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι η παραγωγή αβοκάντο θα μειωθεί κατά 25% φέτος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης νερού.

Οι ύποπτοι ερευνώνται για κατάχρηση δημόσιων υδάτων και φερόμενη δόλια χρήση νερού για άρδευση υποτροπικών καλλιεργειών, με την αστυνομία να μην έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το εάν ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται έμποροι ή αγρότες.

Η έλλειψη βροχής έχει θέσει τη διαχείριση του νερού στο προσκήνιο στην Ισπανία, ιδιαίτερα γύρω από τον υγρότοπο Donana, ένα καταφύγιο άγριας ζωής και στην Ανδαλουσία και κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή και την παράνομη άρδευση σε κοντινές φάρμες φράουλας.

Η Ισπανία κατέγραψε τον πιο ξηρό και θερμότερο Απρίλιο από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET. Η μέση στάθμη του νερού στις δεξαμενές στην Καταλονία και την Ανδαλουσία -τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο - είναι περίπου 25%.

Στην Καταλονία, στη βορειοανατολική Ισπανία, αγρότες οργάνωσαν μια διαμαρτυρία με τα τρακτέρ τους σε πολλές πόλεις την Τρίτη, ζητώντας τη βοήθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας.

Η αγροτική ένωση Unio de Pagesos πιέζει τις αρχές να παράσχουν επιδοτήσεις καθώς και φορολογικά και εργασιακά κίνητρα και επείγουσες βελτιώσεις του δικτύου για να διασφαλιστεί η ελάχιστη παροχή νερού για τους αγρότες.

Ο αγρότης Josep Andreu Cortina, 35 ετών, είπε στο Ρόιτερς ότι περίμενε μόνο το 2% περίπου των προϊόντων του να είναι κατάλληλο για πώληση φέτος λόγω της λειψυδρίας.

Οι αρχές «δεν λαμβάνουν μέτρα για να βοηθήσουν τον τομέα να αντιμετωπίσει την ξηρασία», είπε κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην πόλη Lleida, περίπου 150 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη.