Η ενεργειακή απόδοση στα κτίρια είναι το κλειδί για την επίτευξη του στόχου εκπομπών του 2030

Ο τομέας των κτιρίων είναι ο μεγαλύτερος δημιουργός θέσεων εργασίας στην Ευρώπη

Ο Ursula von der Leyen και ο Frans Timmermans δεσμεύθηκαν να ξεκινήσουν ένα κύμα ανακαίνισης σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μια διαχειριστική πρόκληση με τρεις πτυχές που πρέπει να αντιμετωπιστούν, γράψτε τους CEOs της οικοδομικής βιομηχανίας.

Οι αδύναμες λέξεις δεν ανακαινίζουν ένα κτίριο. Ωστόσο, η ομιλία του Προέδρου Ursula von der Leyen για το κράτος της Ένωσης ήταν πολιτικό νοκ-άουτ. Η ουσία: η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιτύχει το 55% ως στόχο μείωσης εκπομπών έως το 2030 χωρίς τουλάχιστον να διπλασιάσει τα ποσοστά ανακαίνισης κτιρίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πράσινη ανάκαμψη πρέπει να ξεκινήσει στο σπίτι, κυριολεκτικά.

Ανά επενδυμένο ευρώ, ο τομέας των κτιρίων είναι ο μεγαλύτερος δημιουργός θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, το ακίνητο είναι το πιο πολύτιμο χρηματοοικονομικό μας περιουσιακό στοιχείο, αξίας δεκάδων τρισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και όταν η κρίση COVID-19 συνεχίζεται, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας. Τα στοιχήματα είναι πράγματι υψηλά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κα von der Leyen και ο δεξιός της στην Πράσινη Συμφωνία, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Frans Timmermans, δεσμεύθηκαν να ξεκινήσουν ένα κύμα ανακαίνισης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το σχέδιο δράσης της Επιτροπής «τρόποι και μέσα» θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να επικεντρωθεί σε τρία αμοιβαία υποστηρικτικά σκέλη εργασίας: τη νομοθεσία (στην αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων του επόμενου έτους), τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη έργων.

Πρώτον, νομοθεσία: η ΕΕ διαθέτει ήδη παγκόσμιας κλάσης πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για νέα κτίρια. Το κύμα ανακαίνισης πρέπει να σκιαγραφήσει μια στρατηγική που να εγγυάται υψηλά πρότυπα για τις εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται σε υπάρχοντα κτίρια.

Οι λεγόμενες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης μοιάζουν με την καλύτερη λύση. Είναι ήδη συνήθης πρακτική σε ορισμένα κράτη μέλη, όπου συμβαδίζουν με οικονομική και τεχνική υποστήριξη.

Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, τα γραφεία πρέπει να είναι ενεργειακής απόδοσης Κατηγορία Γ έως το 2023, διαφορετικά δεν μπορούν να εκμισθωθούν. Εν τω μεταξύ, τα δύο εκατομμύρια μονάδες κοινωνικής στέγασης της χώρας βρίσκονται σε καλό δρόμο για να είναι το πρότυπο Β έως το επόμενο έτος.

Καμία άλλη προσέγγιση δεν είναι τόσο σαφής και εύκολη στην επικοινωνία. Προσφέρει επίσης έναν συνδυασμό φιλοδοξίας και ευελιξίας, καθώς κάθε κράτος μέλος επεξεργάζεται για τον εαυτό του τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής των προτύπων.

Το κύμα ανακαίνισης θα πρέπει, ως εκ τούτου, να εγκρίνει τις ελάχιστες απαιτήσεις ως την πιο υποσχόμενη νομοθετική επιλογή για την αναβάθμιση εκατομμυρίων κτιρίων τα επόμενα χρόνια, με όλα αυτά τα μέσα για τη μείωση των εκπομπών, την ενεργειακή φτώχεια, τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Πρέπει επίσης να εντοπίσει τα βασικά πρακτικά ερωτήματα, ιδίως ποιοι οικοδομικοί τομείς πρέπει να καλυφθούν πρώτα και ποια επίπεδα φιλοδοξίας να τεθούν, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την αναθεώρηση της οδηγίας για τα κτίρια του επόμενου έτους.

Δεύτερον, χρηματοδότηση. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το 37% των κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πράσινες επενδύσεις και δίνει προτεραιότητα στην ανακαίνιση κτιρίων. Το κρίσιμο επόμενο βήμα είναι να παρέχει στα κράτη μέλη καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο κατανομής του 37%.

Δεδομένης της σημασίας του στόχου για τις εκπομπές του 2030, σας συνιστούμε να το κάνετε βάσει του μεριδίου εκπομπών κάθε τομέα. Αυτό θα σήμαινε ένα μέσο όρο της ΕΕ για το 36% των κεφαλαίων ανάκτησης για κτίρια - αρκετά για να ξεκινήσει το Κύμα ανακαίνισης σε πολλές χώρες και να δημιουργήσει πάνω από ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρησιμοποιεί ήδη χρήματα από την ΕΕ για να διακινδυνεύσει τον δανεισμό ενεργειακής απόδοσης και να προσελκύσει πολύ μεγαλύτερα ποσά από θεσμικούς επενδυτές. Ας κάνουμε πολύ περισσότερα, πολύ πιο γρήγορα. Η επενδυτική κοινότητα χρειάζεται ασφαλείς, βιώσιμες τοποθετήσεις όπως τα νοικοκυριά και οι ΜΜΕ απαιτούν φθηνή χρηματοδότηση.

Τρίτον, υποστήριξη έργου. Η Επιτροπή επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που αποκαλεί τεχνική βοήθεια: βοηθώντας τις τοπικές αρχές, τις πόλεις και τις κυβερνήσεις με πρακτικές συμβουλές για τη βελτίωση και την επέκταση των προγραμμάτων ανακαίνισης. Αυτό είναι απαραίτητο έργο.

Αλλά συμβαίνει έξω από το κοινό. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την προώθηση των υπηρεσιών που προσφέρονται από λιγότερο γνωστούς, όπως η DG REFORM, η DG REGIO, η EASME, η ΕΤΕπ και άλλοι. Η δέσμευσή τους είναι εντυπωσιακή και μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά μεταξύ των έργων καθυστέρησης και προόδου.

Όλα αυτά κάνουν το κύμα ανακαίνισης να ακούγεται σαν μια διαχειριστική πρόκληση - και φυσικά, είναι. Το γεγονός είναι ότι τα κτίρια στα οποία ζούμε και εργαζόμαστε είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών της Ευρώπης και, ως εκ τούτου, ένα άκρο της Πράσινης Συμφωνίας.

Είναι επίσης η μεγαλύτερη επενδυτική μας ευκαιρία και βασικός μοχλός μιας πράσινης, κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης ανάκαμψης. Η κ. Von der Leyen και ο κ. Timmermans έχουν θέσει υψηλές προσδοκίες. Τώρα είναι καιρός να τους συναντήσετε.

Υπογράφουν:

  • Michalis Kontos, Managing Director of Fibran S.A.
  • David Ducarme, COO of Knauf Insulation
  • Todd Fister, President Insulation of Owens Corning/Paroc
  • Mirella Vitale, Senior Vice-President of Rockwool Group
  • Marc Lüdi, CEO of Sager
  • Benoît Bazin, COO of Saint-Gobain
  • Jochen Friedrichs, CEO of Ursa
  • Jan te Bos, Director General of Eurima