Η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο για να συντρίψει τον στόχο της για το κλίμα το 2020

Η μείωση των εκπομπών κατά 24% είναι σημαντικά υψηλότερη από τον στόχο του 20% που συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 3,7% πέρυσι, φέρνοντας το μπλοκ σε καλό δρόμο για να συντρίψει τους στόχους εκπομπών του 2020 κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Οι εκπομπές μειώνονται σταθερά στην ΕΕ, μειώνοντας στο 24% κάτω από τα επίπεδα του 1990 το 2019, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΧ για τις τάσεις και τις προβλέψεις 2020, η οποία παρακολουθεί την πρόοδο προς τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια.

Η μείωση των εκπομπών κατά 24% είναι σημαντικά υψηλότερη από τον στόχο του 20% που συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020, λέει η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (30 Νοεμβρίου).

«Αυτό τονίζει τα αποτελέσματα αποτελεσματικών πολιτικών για το κλίμα που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ΕΕ και δείχνει ότι είναι σαφώς δυνατό να επιτευχθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι μείωσης έως το 2030, ανοίγοντας το δρόμο για μια ουδέτερη για το κλίμα ΕΕ έως το 2050», ανέφερε ο ΕΟΠ σε δήλωση.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 19,4% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ-27 πέρυσι προήλθε από ανανεώσιμες πηγές όπως υδροηλεκτρική ενέργεια, βιομάζα, αιολική και ηλιακή ενέργεια.

«Επομένως, η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για το στόχο του 2020 για μερίδιο τουλάχιστον 20%», δήλωσε ο ΕΟΠ.

Ωστόσο, τα στοιχεία ενδέχεται να μην φαίνονται τόσο ροδαλά σε μελλοντικές εκθέσεις μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πράγματι, οι στατιστικές του 2020 εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν τη συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στους στόχους της ΕΕ, οι οποίοι είναι γενικά θετικοί.

Φέτος, οι εκπομπές άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1888, λόγω των ταχέως μειωμένων εκπομπών άνθρακα που προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από το σύστημα εμπορίας άνθρακα της ΕΕ, το κορυφαίο εργαλείο πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα.

Πράγματι, η μεγαλύτερη πηγή ικανοποίησης προήλθε από το σύστημα εμπορίας εκπομπών, όπου οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 9,1% πέρυσι σε σύγκριση με το 2018.

Αυτές οι μειώσεις εκπομπών ήταν άνευ προηγουμένου την τελευταία δεκαετία και πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μέτριας οικονομικής επέκτασης, δείχνοντας μια αποσύνδεση των εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια από την αύξηση του ΑΕΠ, δήλωσε ο ΕΟΠ.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι ακόμη και πριν από το εξαιρετικό έτος της πανδημίας, σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις εκπομπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Jutta Paulus, μέλος της Πράσινης Βουλής.

«Ωστόσο, θα απαιτηθούν τεράστιες προσπάθειες για να επιταχυνθεί η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» την επόμενη δεκαετία, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «το παραμελημένο δυναμικό στην ενεργειακή απόδοση πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί».

«Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την πρόοδό μας, αλλά δεν είναι καιρός να στηριχθούμε στις δάφνες μας», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο Timmermans στο πρόλογο της ετήσιας έκθεσης προόδου της ΕΕ για την κλιματική δράση, που δημοσιεύθηκε επίσης τη Δευτέρα.

«Η μετάβαση είναι εφικτή εάν εμμείνουμε στη δέσμευσή μας και εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες της ανάκαμψης για να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας με έναν πιο πράσινο, πιο ανθεκτικό τρόπο και να δημιουργήσουμε ένα υγιές, βιώσιμο μέλλον για όλους», πρόσθεσε.