Ολική σχεδόν καταστροφή παραγωγής αγκινάρας στη Μικρομάνη Μεσσηνίας

Προτίθεσθε να αποζημιώσετε τους παραγωγούς αγκινάρας, της Μικρομάνης Μεσσηνίας.

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τον Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με το θέμα «Ολική σχεδόν καταστροφή παραγωγής αγκινάρας στη Μικρομάνη Μεσσηνίας». Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από παραγωγούς της Μεσσηνίας, καθώς σύμφωνα με ιστοσελίδες του διαδικτύου, της 12ης Μαρτίου 2021, η παραγωγή αγκινάρας στη Μικρομάνη Μεσσηνίας έχει υποστεί ισχυρότατο πλήγμα από τον παγετό, που έπληξε την εν λόγω περιοχή, το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι ντόπιοι παραγωγοί ανέρχονται έως και στο 80% της αναμενόμενης σοδειάς. Λόγω της ιδιαιτερότητας του εν λόγω λαχανικού και της άγνοιας των πολιτών για τη θρεπτική του αξία και με δεδομένο ότι, οι παραγωγοί αγκινάρας έχουν πληγεί και κατά την προηγούμενη περίοδο συγκομιδής, εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού, ελλοχεύει ο κίνδυνος, πέραν της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των παραγωγών αγκινάρας και η πιθανότητα να μην ξαναφυτευτεί το συγκεκριμένο φυτικό προϊόν στην άνω περιοχή της Μεσσηνίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να αποζημιώσετε τους παραγωγούς αγκινάρας, της Μικρομάνης Μεσσηνίας, προκειμένου, αφενός, να αναπληρώσουν οι εν λόγω μέρος του χαμένου τους εισοδήματος από τη μη πώληση της καταστραμμένης σοδειάς τους, και αφετέρου, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια του συγκεκριμένου λαχανικού και την επόμενη παραγωγική περίοδο;