Αθ.Τσαυτάρης:προωθούμε διαδικασίες fast track και στην προκήρυξη των νέων αγροτών


Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας κας Ελένης Μακρή –Θεοδώρου, σχετικά με τους πόρους  για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη 2η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης- φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο καθεστώς του Μέτρου 112:Εγκατάσταση Νέων Γεωργών, του Π.Α.Α 2007-2013

Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:

«Μας δίνετε την ευκαιρία να συζητήσουμε το πολύ σημαντικό θέμα του ανθρωπίνου δυναμικού και την είσοδο νέων ανθρώπων στη γεωργία. Επανειλημμένως έχω αναφέρει ότι η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού στην αγροτιά και στην Περιφέρεια είναι το πιο σημαντικό διαρθρωτικό πρόβλημα για τη γεωργία μας σήμερα. Πολλοί νομίζουν ότι είναι το νερό ή το ακριβό λίπασμα…όχι. Το πιο σημαντικό διαρθρωτικό πρόβλημα σήμερα είναι η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού. Γι’ αυτό σας συγχαίρω για την ευαισθησία σας ως προς το πρόγραμμα της εισόδου νέων αγροτών στη γεωργία γιατί πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας ενισχύουν σήμερα με την τρέχουσα ΚΑΠ που ολοκληρώνεται οσονούπω. Αλλά σας θυμίζω ότι αυτός ήταν ο λόγος που στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ μπήκε ο όρος ότι μπορούμε έως 2%  του συνολικού προϋπολογισμού να διατεθεί για την υποστήριξη του νέου ανθρώπινου δυναμικού στη γεωργία.

Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα: Βρίσκεται σε εξέλιξη, το τρέχον πρόγραμμα εξελίσσεται, αν έμειναν κάποιες πληρωμές αυτό έγινε γιατί ένα μέρος των νέων ανθρώπων που δεν ήταν εξοικειωμένοι με τη γεωργία, το Υπουργείο μέσω του Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέλαβε την υποχρέωση να τους εκπαιδεύσει  και αυτή ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν τη δεύτερη και την τρίτη δόση κάτι που παρά την καθυστέρηση των προηγούμενων ετών, ολοκληρώθηκε και θα πληρωθούν κι αυτοί οι λίγοι που αναφέρατε και στη δική σας περιοχή. Τι μας έκανε όμως να βρούμε πόρους και να ανοίξουμε το πρόγραμμα για να εντάξουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους; Μας ώθησε η μεγάλη στροφή, που παρατηρείται στις μέρες μας, των νέων προς τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων ή ακόμα και την εξωστρέφεια και την αξιοποίηση του διαδικτύου στη διάθεση των προϊόντων κλπ.

Επομένως, είχαμε χρέος να κάνουμε αυτήν την προσπάθεια και χαίρομαι ειλικρινά που καταφέραμε να βρούμε έξτρα κονδύλια, προκειμένου επιπλέον περίπου 8.500 νέοι να υποστηριχθούν. Δεν παύει, όμως και αυτή, όπως και οι προηγούμενες διεργασίες, να έχουν ένα στοιχείο πρόβλεψης, δηλαδή να πει κανείς «ωραία, έχω αυτά τα χρήματα. Πώς θα τα ξοδέψω σε κάθε νομό ή εν πάση περιπτώσει σε κάθε μεγάλη περιφέρεια;», αφού δεν ξέρουμε πόσες αιτήσεις θα κατατεθούν.
Σας θυμίζω, για παράδειγμα, ότι στην Περιφέρειά σας δεν έμειναν επιλαχόντες από την προηγούμενη κλήση. Επομένως, είχαμε έναν τρόπο να καλύψουμε το σύνολο των αιτήσεων. Δεν ξέρουμε σε καμία περιφέρεια τι είναι αυτό που θα μας προκύψει. Θα έρθουν χίλιοι ή χίλιοι πεντακόσιοι εδώ;

Επομένως, κάναμε μία εκτίμηση με βάση τα προηγούμενα ποσοστά σχετικά με το τι έγινε σ’ αυτήν την Περιφέρεια και στο Νομό στο παρελθόν και δώσαμε μία προκαταρκτική εκτίμηση ενός ποσού.

Όμως, είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε –και, φυσικά, θα ήμασταν λανθασμένοι, αν δεν το κάναμε- ότι θα έχουμε την ευελιξία μεταφοράς ποσού από περιφέρεια σε περιφέρεια. Αν, για παράδειγμα, όπως κι εσείς είπατε, νομίζαμε ότι στην Ήπειρο θα έρθουν 3.000 και ήρθαν 2.600, θα χαθούν τα χρήματα; Όχι. Αν στην Περιφέρειά σας που νομίζαμε ότι θα έρθουν 2.000, έρθουν 2.400 τετρακόσιοι, τότε από εδώ, θα μεταφέρουμε τα κονδύλια εκεί, προκειμένου να ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες. Αλλιώς θα χαθούν».

Δευτερολογία

«Χαίρομαι που συμφωνούμε σε κάτι, γιατί και από την τρέχουσα περίοδο είδατε ότι είχαμε την ευελιξία να μεταφέρουμε χρήματα τα οποία περίσσεψαν από κάποια άλλη περιοχή που νομίζαμε ότι θα έρθουν περισσότεροι, για να βρούμε τους τυχόν επιλαχόντες που δεν ικανοποιήθηκαν στην περιοχή σας. Έτσι θα κάνουμε και τώρα.

Επομένως, είμαστε στην ίδια πλευρά γιατί θέλουμε να ικανοποιήσουμε τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουμε. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι δεν βλέπω την είσοδο των νέων αγροτών μόνο σαν αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Όχι. Βλέπω πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους κατ’ επιλογή να γυρίζουν πλέον στο γεωργικό τομέα και φυσικά σε όλα του τα βήματα. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Βλέπω μορφωμένα παιδιά, με πτυχία, με τίτλους, να θέλουν να καταπιαστούν με την παραγωγική διαδικασία.

Πρέπει να πω, επίσης, πως αποδέχομαι πλήρως ότι στο παρελθόν είχαμε μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες που δημιούργησαν καθυστέρηση, η οποία τους έφερε στα πρόσφατα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και της έλλειψης ρευστότητας. Δηλαδή, όταν ενεκρίθησαν τα σχέδια δεν μπορούσαν να πάρουν εγγυητική επιστολή, δεν μπορούσαν να πάρουν το προβλεπόμενο δάνειο για να μπορούν γρήγορα να μπουν στην παραγωγική διαδικασία.

Γι’ αυτό, άλλωστε, κάναμε δύο πράγματα:

Σ’ ό,τι αφορά τα τρέχοντα, κάναμε το αγροτικό ΕΤΕΑΝ, μεγέθους περίπου 250.000.000 ευρώ με δικά μας χρήματα, μαζί με τραπεζικά. Έγινε διαγωνισμός, ήρθαν πέντε, έξι τράπεζες. Κέρδισε η τράπεζα που έδωσε το χαμηλότερο επιτόκιο, που είναι 3,85% για αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό μπορεί κάποιος σήμερα να πάρει εγγυητική επιστολή και το δάνειό του με χαμηλό τόκο, όπως ήδη παίρνουν σωρηδόν πάρα πολλοί για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Φυσικά, θα βοηθήσουμε και στην πρόσκληση.

Ως προς το δεύτερο, το γραφειοκρατικό: Αν προσέξετε καλά την προκήρυξη, διαφέρει πάρα πολύ. Ουσιαστικά το νέο πρόγραμμα είναι μία fast track προκήρυξη, όπως ακριβώς ήταν και στο κομμάτι της μεταποίησης, το μέτρο 123 Α’, όπου πραγματικά είδαμε μέσα σε ένα μήνα από τότε που έληξε η προκήρυξη, να υπάρχει αποτέλεσμα. Μάλιστα, εντός των επομένων ημερών θα δεχθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον συγκεκριμένο πετυχημένο επιχειρηματία. Πρώτη φορά βλέπουμε αυτού του είδους τις διεργασίες. Είναι πρωτόγνωρο το να υπάρχει τόσο σύντομα αποτέλεσμα, να κάνει, δηλαδή, κάποιος αίτηση σήμερα και σε ένα μήνα να έχει αξιολογηθεί και να δει αν πραγματικά εγκρίνεται ή όχι, ώστε να προχωρήσει η διεργασία του. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό κάνουμε στη μεταποίηση.

Κι αν προσέξετε, είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι και η νέα προκήρυξη έχει απλουστεύσεις. Και θα δείτε πόσο γρήγορα θα προχωρήσουμε και στην προκήρυξη αυτή γι’ αυτό το μέτρο.

Θα σας θυμίσω, επίσης, ότι για τους λόγους που σας εξήγησα, προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η διεργασία, στo πλαίσιo της νέας ΚΑΠ δεν απαιτούνται εγγυητικές επιστολές στο ξεκίνημα για να πάρει κάποιος προκαταβολή.

Ως προς τις άλλες λεπτομέρειες που θίξατε, ένας από τους λόγους που πραγματικά φροντίσαμε να αντιμετωπιστεί, είναι ότι κάποιοι -όπως σωστά επισημαίνετε- κάνουν μια επένδυση όχι για να βάλουν σιτάρι, για παράδειγμα, αλλά για να βάλουν ένα οπωρώνα.

Ένας οπωρώνας, όπως ξέρετε, ή ένας αμπελώνας θα χρειαστεί δυο, τρία, πέντε χρόνια μέχρις ότου αρχίσει να παράγει και να έχει εισόδημα. Όλα αυτά πρέπει να προβλεφθούν. Και πραγματικά προβλέφθηκαν. Γι’ αυτό και διαφοροποιούνται τα ποσά κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα σχέδιά τους και τις προθέσεις τους».