Μεγάλη αύξηση στο φόρο πολυτελείας για ΙΧ

Για ακόμα μία φορά η κατοχή ενός ΙΧ μπαίνει στο στόχαστρο, καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση στο φόρο πολυτελείας για ΙΧ άνω των 1928 κυβικών.

Για τέτοιου κυβισμού οχήματα και παλαιότητας έως 10 ετών, επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος όμως αναμένεται να αυξηθεί από το 10% στο 13%.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον η φορολόγηση για έναν ιδιοκτήτη οχήματος μεγάλου κυβισμού, γίνεται αβάσταχτη. Για ακόμα μία φορά όμως παρατηρείται ότι δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η αξία του οχήματος, αλλά μόνον ο κυβισμός του, κάτι που σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των ιχ, συνιστά μεγάλη αδικία.

Αν τεθεί σε ισχύ αυτή η φορολόγηση, αναμένεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις στην αγορά αυτοκινήτου, αλλά και νέο κύμα κατάθεσης πινακίδων.

Και αυτό γιατί υπάρχουν ακόμα στην κυκλοφορία πολλά ιχ μεγάλου κυβισμού, που όμως δεν κοστίζουν περισσότερο από 4-5 χιλιάδες ευρώ. Έτσι οι ιδιοκτήτες τους βλέποντας ότι μπορεί να κληθούν να πληρώσουν ένα υπέρογκο φόρο ο οποίος μαζί με τα τέλη θα τους κοστίσει όσο... το αυτοκίνητο, θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν από αυτό. Και επειδή δεν θα υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από κανέναν, το πιθανότερο είναι να προχωρήσουν σε κατάθεση πινακίδων στην εφορία τους.

Αντίθετα, ωφελημένοι είναι οι ιδιοκτήτες ιχ μικρότερου κυβισμού που ανεξάρτητα της εμπορικής του αξίας, δεν θα έχουν τόσο μεγάλη επιβάρυνση στη φορολόγηση.

Πηγή : imerisia.gr