Ασία και Αμερική κρατούν τα ηνία της παραγωγής, με την Ε.Ε. να διατηρεί ισορροπημένο ρόλο στην παγκόσμια αγορά
Η παγκόσμια βιομηχανία ζάχαρης προβλέπεται να φτάσει σε παραγωγή 190 εκατ. τόνων ενώ η κατανάλωση σε 182-185 εκατ. τόνους έως το 2026, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Global Growth Insights.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επιχειρηματική ηγεσία συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμός εκτός Ευρώπης. Η έκθεση περιλαμβάνει μια κατάταξη των 27 μεγαλύτερων εταιριών ζάχαρης στον κόσμο με βάση τα έσοδα. Μόνο πέντε από αυτές τις εταιρίες έχουν έδρα στην Ευρώπη και τέσσερις αν η κατάταξη περιοριστεί στην Ε.Ε.
Η Ασία και η Αμερική κυριαρχούν στην αγορά
Η Βραζιλία με περίπου 40 εκατ. τόνους και η Ινδία με 35 εκατ. τόνους βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας των χωρών παραγωγής, ακολουθούμενες από την Ε.Ε. με 15 εκατ. τόνους, την Κίνα με 11 εκατ. τόνους και την Ταϊλάνδη με 10 εκατ. τόνους.
Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, ενώ η Ινδία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας, όμως μεγάλο μέρος της παραγωγής της επικεντρώνεται στην εγχώρια αγορά.
Η Ε.Ε. έχει ισορροπημένο εμπόριο, η Κίνα είναι εισαγωγέας και η Ταϊλάνδη εξαγωγέας. Μαζί, αυτές οι περιοχές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 65% της παγκόσμιας προσφοράς, η οποία στηρίζει τόσο την εγχώρια κατανάλωση όσο και το διεθνές εμπόριο.
Ταυτόχρονα, η έκθεση τοποθετεί τον κλάδο της ζάχαρης πέρα από τη χρήση τροφίμων: εκτός από την προμήθεια τροφίμων και ποτών, ο τομέας βασίζεται σε παγκόσμια δίκτυα εφοδιασμού και επενδύσεις που συνδέονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αιθανόλης, ιδίως στις κύριες χώρες παραγωγής ζαχαροκάλαμου.
Μόνο τέσσερις μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι στον πυρήνα της ζάχαρης
Μεταξύ των εταιριών με έδρα την Ε.Ε., η έκθεση αναδεικνύει την Sudzucker (Γερμανία) ως τον μεγαλύτερο παραγωγή της Ε.Ε>, με προβλεπόμενα έσοδα 10,2 δισ. δολαρίων για το 2025, και επέκταση που συνδέεται με πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας τεύτλων.
Περιλαμβάνονται επίσης η Nordzucker (Γερμανία), με έσοδα 3,4 δισ. δολάρια και εστίαση στη ζάχαρη υψηλής ποιότητας και σε έργα με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, και οι δυο γαλλικοί όμιλοι: Tereos με έσοδα 6,4 δισ. δολάρια, που ενσωματώνει ζάχαρη, άμυλο και αιθανόλη και η Cristal Union με έσοδα 2,2 δισ. δολάρια, με προφίλ που σχετίζεται με σειρές προϊόντων ζάχαρης από τεύτλα και βιολογικά προϊόντα.