Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε αγροτικά προϊόντα

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κορινθίας, ανακοινώνει ότι για το έτος 2014, έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι για την ανεύρεση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών σε αγροτικά προϊόντα και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Πραγματοποιήθηκαν 44 δειγματοληψίες αγροτικών προϊόντων σε λαϊκές αγορές, μανάβικα και super-market της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, εκ των οποίων 37 αφορούσαν νωπά αγροτικά προϊόντα, ένα δείγμα ξερών φασολιών (μαυρομάτικα) και 6 δείγματα ελαιόλαδου. Οι αναλύσεις υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων πραγματοποιήθηκαν σε εξουσιοδοτημένα εργαστήρια της χώρας.

Τα 37 δείγματα νωπών λαχανικών και φρούτων αφορούσαν: 2 δείγματα αμπελόφυλλων, 3 δείγματα σπανακιού, 4 δείγματα μαρουλιού, 3 δείγματα μήλων, 5 δείγματα αγγουριών, 1 δείγμα μούσμουλου, 2 δείγματα επιτραπέζιου σταφυλιού, 2 δείγματα μανταρινιών , 1 δείγμα αχλαδιού, 6 δείγματα κερασιών, 3 δείγμα βερίκοκου, 3 δείγματα κολοκυθιού, 2 δείγματα τομάτας.

Από αυτά τα δείγματα βρέθηκαν 2 δείγματα αμπελόφυλλων με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε συγκεντρώσεις ανώτερες των ανώτατων επιτρεπτών ορίων. Αποτέλεσμα αυτού είναι η επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων και ποινικών κυρώσεων.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το 2015.

Εφιστούμε μεγάλη προσοχή στη χρήση γεωργικών φαρμάκων από τους παραγωγούς. Να τηρούνται τα αναγραφόμενα στις ετικέτες των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων, προκειμένου να παράγουνται καθαρά προϊόντα απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών ώστε να προστατεύονται οι καταναλωτές.

Επίσης,
1. Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων όσον αφορά:
• την εμπορία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων,
• το περιεχόμενο, την ετικέτα και τη συσκευασία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων,
• την ηλεκτρονική καταγραφή λιανικής πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

2. Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στους χρήστες (παραγωγούς) φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αγροτική παραγωγή της Κορινθίας, τα προϊόντα της να φτάνουν καθαρά στις διάφορες αγορές της χώρας και του εξωτερικού.