Ο παγκόσμιος όμιλος επενδυτών παροτρύνει τις ΗΠΑ να επανέλθουν στη συμφωνία του Παρισιού

Μια ομάδα που εκπροσωπεί Ευρωπαίους και Αμερικανούς επενδυτές με συλλογικά περιουσιακά στοιχεία 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανέλθουν γρήγορα σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την Τετάρτη

Ο όμιλος, του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν μεγάλους επενδυτές, όπως η BlackRock Inc που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδύνευαν να μείνουν πίσω στον αγώνα για να δημιουργήσουν μια καθαρότερη παγκόσμια οικονομία, αφήνοντας τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

«Η σύσταση στη συμφωνία του Παρισιού θα παρείχε ένα σημαντικό σήμα πολιτικής, βοηθώντας στο ξεκλείδωμα πρόσθετων ροών επενδυτικών κεφαλαίων για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε βασικούς τομείς της οικονομίας των ΗΠΑ», δήλωσε η Stephanie Pfeifer, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας θεσμικών επενδυτών για την κλιματική αλλαγή, είπε σε ένα email στο Reuters.

Ο συνασπισμός ευρωπαϊκών και ορισμένων αμερικανικών κεφαλαίων προσχώρησε σε άλλους επενδυτικούς ομίλους στην Ασία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με την έκδοση κοινής δήλωσης που ζητούσε την επιστροφή των ΗΠΑ στο σύμφωνο του Παρισιού.

Η δήλωση χρονομετρήθηκε για απελευθέρωση την Τετάρτη το πρωί, μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών εκλογών των ΗΠΑ, υποδεικνύοντας πώς η απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού παραμένει αμφισβητούμενο θέμα.

Το BlackRock δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο υποψήφιος της Δημοκρατικής προεδρίας Τζο Μπάιντεν δήλωσε πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ την Τρίτη ότι θα επαναφέρει τη χώρα στη συμφωνία του Παρισιού.

Ο Τραμπ έκανε εκστρατεία στις τελευταίες εκλογές με υπόσχεση να φύγει, λέγοντας ότι η συμφωνία θα πλήξει την οικονομία των ΗΠΑ. Ήταν υποχρεωμένος από τους κανόνες του ΟΗΕ να περιμένει μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2019, για να ξεκινήσει μια διαδικασία που απαιτείται για ένα έτος για να βγει μια χώρα. Καμία άλλη χώρα δεν έχει φύγει.

Ο Mindy Lubber, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας υπεράσπισης της αειφορίας Ceres, ο οποίος υπέγραψε επίσης τη δήλωση, δήλωσε ότι η αποχώρηση από το Παρίσι ήταν «μνημειακό λάθος», αλλά επεσήμανε ότι οι υποσχέσεις του κλίματος από τις πολιτείες των ΗΠΑ και τις εταιρείες ως σημάδια προόδου.

«Υπάρχει ένας λόγος που οι επενδυτές στέκονται και λένε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη Συμφωνία του Παρισιού επειδή πιστεύουν ότι είναι καλό για την οικονομία, καθώς και για το περιβάλλον και το μέλλον μας», δήλωσε ο Λούμπερ στο Reuters