Αγροτικό ρεύμα: Ηλεκτροσόκ εν μέσω πανδημίας

Διακοπές ρεύματος κι εξώδικα για οφειλές στη ΔΕΗ.

Πρόβλημα για τους αγρότες αποτελεί η ανάγκη για ηλεκτρικό ρεύμα αφού η διευθέτηση των οφειλών προς τη ΔΕΗ δεν έχει φέρει αποτέλεσμα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και η εταιρεία να μην μπορεί να εισπράξει τα οφειλόμενα.

Καταγγελίες για ανάλγητη συμπεριφορά της ΔΕΗ καταγγέλλουν στο agrocapital.gr αγρότες της Βοιωτίας που τονίζουν ότι η ρύθμιση οφειλών έμεινε τελικά κενό γράμμα. Μάλιστα, περιγράφουν μία δυσοίωνη εικόνα με συνεχείς οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες, εξώδικα, αναγκαστικές διαταγές αλλά και διακοπές συνδέσεων εν μέσω πανδημίας με αποτέλεσμα να σταματάνε οι αρδευτικές γεωτρήσεις και να καταστρέφονται καλλιέργειες. Ενδεικτικό είναι ότι στο μισό νομό Βοιωτίας πάνω από 500 γεωτρήσεις έχουν αποσυνδεθεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔEH.

Όπως αναφέρουν οι οφειλέτες προκειμένου να επαναφέρει η ΔΕΗ το ηλεκτρικό ρεύμα και να μπορέσουν οι αγρότες να θέσουν εκ νέου σε λειτουργία τις γεωτρήσεις τους για να αρδεύσουν τις καλλιέργειες τους, πρέπει να καταβάλλουν μεγάλο μέρος οφειλών από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς (που φτάνουν και το 50%), να πληρώνουν κάθε μήνα υπέρογκες δόσεις, να είναι συνεπείς στους τρέχοντες λογαριασμούς και συγχρόνως να υποβληθούν σε γραφειοκρατική διαδικασία, προκειμένου να καταθέσουν και να αξιολογηθούν τα δικαιολογητικά τους, ώστε να ενταχθούν σε ρύθμιση.

Όμως η διαδικασία αυτή είναι πρακτικά αδύνατο να περατωθεί, διότι οι περισσότεροι αγρότες έχουν πληγεί από την πανδημία και αντιμετωπίζουν προβλήματα άμεσης οικονομικής επιβίωσης, επομένως είναι αδύνατο και καταχρηστικό για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν να καταβάλλουν άμεσα χρήματα προς την ΔΕΗ, και αφετέρου ακόμη κι αν έχουν τυχόν κάποιοι εξ αυτών έχουν την οικονομική δυνατότητα, τα καταστήματα της ΔΕΗ είναι κλειστά.