Το USDA ανακοινώνει ελάφρυνση χρέους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για 36.000 αγρότες

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για την παροχή 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ελάφρυνση χρέους για περίπου 36.000 αγρότες που έχουν μείνει πίσω στις πληρωμές δανείων ή αντιμετωπίζουν αποκλεισμό

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει ελάφρυνση χρέους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου 36.000 αγρότες που έχουν μείνει πίσω στις πληρωμές δανείων ή αντιμετωπίζουν αποκλεισμό.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε το πρόγραμμα ελάφρυνσης των αγροτικών δανείων που χρηματοδοτείται από 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού που διατίθεται για την παροχή βοήθειας σε αναξιοπαθούντες δανειολήπτες άμεσων ή εγγυημένων δανείων που διαχειρίζεται το USDA. Ο νόμος ψηφίστηκε από το Κογκρέσο και υπεγράφη από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο.

Το USDA παρέχει δάνεια σε περίπου 115.000 αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να λάβουν εμπορική πίστωση. Όσοι έχουν χάσει πληρωμές, βρίσκονται σε αποκλεισμό ή οδεύουν προς αθέτηση υποχρεώσεων θα λάβουν βοήθεια από το USDA. Οι οικονομικές δυσκολίες για τους αγρότες μπορεί να προκληθούν από διάφορα ζητήματα, όπως η ξηρασία και τα σημεία συμφόρησης στις μεταφορές.

«Χωρίς δικό τους λάθος, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του έθνους μας αντιμετώπισαν απίστευτα δύσκολες συνθήκες τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Tom Vilsack. «Η χρηματοδότηση που περιλαμβάνεται στη σημερινή ανακοίνωση βοηθά τους αγρότες μας να συνεχίσουν να καλλιεργούν και παρέχει μια νέα αρχή για τους παραγωγούς σε δύσκολες θέσεις».

Περίπου 11.000 δανειολήπτες γεωργικών εκμεταλλεύσεων που έχουν καθυστερήσει σε άμεσες ή εγγυημένες πληρωμές δανείων για 60 ημέρες ή περισσότερο λαμβάνουν αυτόματες ηλεκτρονικές πληρωμές για να ενημερώνονται για τα δάνειά τους. Κάθε αγρότης με άμεσο δάνειο έλαβε περίπου 52.000 δολάρια και εκείνοι με εγγυημένα δάνεια έλαβαν περίπου 172.000 δολάρια. Το συνολικό κόστος για αυτήν την ομάδα είναι σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια. Οι αγρότες που έλαβαν αυτή τη βοήθεια θα λάβουν μια επιστολή που θα τους ενημερώνει ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι πληρωμές τους και θα παραμείνουν ενημερωμένοι μέχρι να ολοκληρωθεί η επόμενη ετήσια πληρωμή τους το 2023, είπε ο Vilsack.

Άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθηθούν άμεσα 2.100 δανειολήπτες αγροκτημάτων μετά την κατάσχεση των δανείων τους, αλλά οι οποίοι εξακολουθούσαν να χρωστούν και να τους πάρουν οι επιστροφές φόρων και άλλοι πόροι από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των χρημάτων που οφείλουν αυτοί οι αγρότες για να τους δώσουν μια νέα αρχή, είπε ο Vilsack. Το USDA είπε ότι οι αγρότες αυτής της κατηγορίας έλαβαν κατά μέσο όρο 101.000 $.

Άλλα 571 εκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για τη βοήθεια πολλών επιπλέον ομάδων, όπως:

  • 7.000 αγρότες που κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID καθυστέρησαν τις πληρωμές των δανείων μέχρι το τέλος των δανείων τους. Αυτό θα κοστίσει 66 εκατομμύρια δολάρια.
  • 1.600 αγρότες που αντιμετωπίζουν χρεοκοπία ή αποκλεισμό θα λάβουν βοήθεια κατά περίπτωση με μεμονωμένες συναντήσεις για να αξιολογήσουν το πρόβλημά τους και να βρουν λύσεις με κόστος 330 εκατομμύρια δολάρια.
  • 14.000 οικονομικά αναξιοπαθούντες δανειολήπτες αγροκτημάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ταμειακών ροών και ζητούν βοήθεια για να μην χάσουν την πληρωμή του δανείου θα λάβουν πρόσθετη βοήθεια. Ο Βίλσακ είπε ότι αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να προκληθούν από την ξηρασία ή από τα χαμηλά επίπεδα στον ποταμό Μισισιπή που επιβραδύνει την κυκλοφορία των φορτηγίδων προκαλώντας προβλήματα στη μεταφορά σιτηρών. Έως και 175 εκατομμύρια δολάρια θα είναι διαθέσιμα για αυτό το πρόγραμμα.

Τα χρήματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη είναι ο πρώτος γύρος πληρωμών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους αγρότες να παραμείνουν στην επιχείρηση ή να επανέλθουν στη γεωργία.

Το υπόλοιπο των 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα χρησιμοποιηθεί για τη χαλάρωση των περιττών περιορισμών δανείων και την παροχή περαιτέρω βοήθειας που θα ανακοινωθεί αργότερα, ανέφερε το USDA.

Οι αγρότες που βοηθούνται από το πρόγραμμα έχουν βρεθεί από το USDA ως αναξιοπαθούντες δανειολήπτες που πλήττονται σκληρά από διαταραχές της αγοράς που προκαλούνται από την πανδημία που επιδεινώνονται από συχνότερες, πιο έντονες φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από το κλίμα, ανέφερε το USDA.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του συνεχίζουν να υφίστανται κριτική για τη θέσπιση ενός προγράμματος για τη συγχώρεση ορισμένων κολεγιακών δανείων, αλλά ορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς που επέκριναν αυτό το πρόγραμμα δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το αν υποστηρίζουν τη βοήθεια για το αγροτικό δάνειο.

Το USDA παρείχε επίσης 31 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει σχεδόν ένα εκατομμύριο αγρότες να αντισταθμίσουν τις χαμηλότερες πωλήσεις, τις τιμές και άλλες απώλειες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το 2021 και το 2022, δήλωσε το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ.