Αγροτική σύσκεψη για τα μήλα στην Αγιά στις 29 Δεκεμβρίου

Όλοι γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που είναι το τεράστιο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής που πουλάμε τα μήλα, την φαιά σήψη που επηρέασε την παραγωγή και τιμή στο κάστανο.

Σε ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, αλλά και των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Αγιάς, αναφέρονται:

«Το προηγούμενο διάστημα με την πρωτοφανή μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των παραγωγών αναδείξαμε σε όλη την έκταση του το οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε μια σειρά προϊόντα του Δήμου Αγιάς, όπως τα μήλα, κάστανα, κεράσια, αμύγδαλα κ.α

Όλοι γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που είναι το τεράστιο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής που πουλάμε τα μήλα, την φαιά σήψη που επηρέασε την παραγωγή και τιμή στο κάστανο.

Τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που κόβονται από του χρόνου παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις από την ίδια κυβέρνηση πέρυσι.

Με τις μαζικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ σε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές, το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, καταφέραμε να αποσπάσουμε την δέσμευση από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση ότι θα υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στα μήλα και ότι μέχρι την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου θα υπήρχε συγκεκριμένη ανακοίνωση με το ποσό της ενίσχυσης.

Μια εβδομάδα έχει περάσει και τέτοια ανακοίνωση και πολύ περισσότερο διάθεση χρημάτων ώστε να κάνουν και οι μηλοπαραγωγοί γιορτές τα Χριστούγεννα δεν έχει υπάρξει. Καθημερινά επικοινωνούμε με το Υπουργείο, οι διαβεβαιώσεις συνεχίζονται από μέρα σε μέρα, δεν επαληθεύτηκαν όμως στην πράξη.

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι με την καθυστέρηση που υπάρχει στην ανακοίνωση συγκεκριμένου ποσού αποζημίωσης ανά στρέμμα και την απουσία χρονοδιαγράμματος πότε θα δοθούν τα χρήματα στους αγρότες. Δεν θα δεχτούμε ψίχουλα ούτε να πληρωθούμε όταν θα είναι αργά και δεν θα μπορούμε ούτε να βάλουμε πετρέλαιο να καλλιεργήσουμε.

Ιδιαίτερα για την Αγιά να τονίσουμε ότι η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί την κύρια καλλιέργεια του Δήμου, με λίγες εκτάσεις και πολλούς μικρούς αγρότες που την έχουν μονοκαλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα από τα μήλα και η καθυστέρηση της ενίσχυσης τους εμποδίζει να κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζονται έξοδα όπως το κλάδεμα  και βέβαια να καλύψουν τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους.

Αλλά ακόμη και για όσους αγρότες έχουν ως εναλλακτική καλλιέργεια και λίγα κεράσια, πρέπει να πούμε ότι η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική και για τα κεράσια και δεν άφησε εισόδημα αλλά χρέη καθώς οι παραγωγοί πληρώθηκαν κατά μέσο όρο από 0,90-1,25 λεπτά/κιλό, κάτω από το κόστος παραγωγής.

Δεν είναι κινδυνολογία, είναι αγώνας επιβίωσης. Με το φετινό κόστος σε πετρέλαιο, ρεύμα, λίπασμα, εργατικά κλπ και τις τιμές πώλησης των μήλων, κάθε μηλοπαραγωγός για κάθε στρέμμα «μπαίνει μέσα» πάνω από 400€!!!

Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τους βουλευτές και όλους τους φορείς ότι η Αγιά χωρίς εισόδημα των μηλοπαραγωγών αντιμετωπίζει συνολική καταστροφή στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Επαρχίας.

Απαιτούμε το δίκιο μας!

·Άμεσα ανακοίνωση από την Κυβέρνηση του ποσού ανά στρέμμα που θα καλύψει στα μήλα!

·Άμεση καταβολή των χρημάτων που πρέπει να καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος με βάση τα στοιχεία που έχουμε δώσει αλλά και το Υπουργείο έχει στην διάθεση του.

·Ούτε σκέψη να υπάρχει διαφορετικό ποσό ενίσχυσης ή και καθόλου ενίσχυση σε κάποιες ποικιλίες.

Η πρωτοφανή μαζική συμμετοχή των παραγωγών σε κάθε δράση που αποφασίστηκε, η αρραγής ενότητα μας είναι τα μεγαλύτερα όπλα μας για να φτάσουμε ως το τέλος τον αγώνα μας.

Η ΕΟΑΣΝΛ, οι Α.Σ και Συνεταιρισμοί είμαστε αποφασισμένοι και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των παραγωγών.

Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν όλες τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε. Να συμμετέχουν στην σύσκεψη που διοργανώνουμε την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου και ώρα 6.30μμ στην ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ για να γίνει ενημέρωση και να αποφασίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες μας!

Καλές γιορτές με υγεία σε όλους – ψηλά το κεφάλι – Θα ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!».