Ανάκαμψη της παραγωγής πουλερικών στην Ε.Ε. έως το 2032

Προβλήματα στα συστήματα παραγωγής ελεύθερης βοσκής στην ΕΕ δημιουργεί η συχνότητα εμφάνισης της γρίπης των πτηνών .

Κατά 0,2% ετησίως θα αυξάνεται η παραγωγή πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2032, μετά από μια δύσκολη περσινή χρονιά όπου ο κλάδος επηρεάστηκε τόσο από το αυξημένο κόστος παραγωγής όσο και από τα κρούσματα γρίπης των πτηνών.

Προβλήματα στα συστήματα παραγωγής ελεύθερης βοσκής στην ΕΕ δημιουργεί η συχνότητα εμφάνισης της γρίπης των πτηνών κατά τη δεκαετία 2022-2032, καθώς εκτείνεται καθόλη του έτους αντί να είναι εποχικό γεγονός.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση της κατανάλωσης πουλερικών στην ΕΕ θα επιβραδυνθεί από 1,9 % ετησίως το 2012-2022 σε 0,2 % την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μεταφράζεται σε αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης από 23,4 κιλά σε 24,1 κιλά (+3 % την επόμενη δεκαετία).΄

Σε ότι έχει να κάνει με τις εξαγωγές πουλερικών, προβλέπεται ανάκαμψη 0,8% ετησίως, φθάνοντας σε επίπεδο 2,4 εκατομμυρίων τόνων, ιδίως χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση από την Υποσαχάρια Αφρική, τις Φιλιππίνες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, μετά την άνοδο το 2022, η τιμή των πουλερικών στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί σε περίπου 2.000 ευρώ/τόνο έως το 2032, πάνω από το επίπεδο τιμών πριν από τη νόσο κοροναϊού, κυρίως χάρη στη διαρκή ζήτηση στην ΕΕ.